AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
10:04:2017 16:34
Blog: Dansk succes på Stamford Bridge?

Til sommer vender danske Andreas Christensen tilbage til Chelsea, men trods succes i Bundesligaen, er der fortsat lang vej til spilletid på Stamford Bridge. Spørgsmålet er nu, om det bliver til dansk succes i en af verdens største klubber, eller om han må affinde sig med succes på anden hylde?


Sæsonen nærmer sig sin afslutning, og dermed kan vi så småt skimte endnu en sommer fuld af transferspekulationer. I en klub af Chelseas kaliber vil diverse profiler som sædvanligt blive rygtet til og fra klubben, men denne sommer er, set med danske Chelsea-fans’ briller, ekstra interessant. 
 
Her vender Andreas Christensen nemlig efter planen tilbage til Stamford Bridge. Den danske landsholdsspiller har spenderet de seneste to sæsoner i tyske Gladbach, og mens mange danskere vender hjem fra et ophold i Tyskland med dåsebajere og snolder, så er det i stedet erfaring og stor personlig succes, den unge dansker har med i håndbagagen.
 
Allerede i sin debutsæson for Bundesliga-klubben imponerede danskeren, hvilket ved sæsonafslutningen sikrede ham titlen som årets spiller i klubben – en titel han vandt foran blandt andre Granit Xhaka med hele 54 % af stemmerne. Rygterne gik herefter på en tidlig retur til Chelsea, men både Gladbach og Andreas Christensen var fast besluttet på at snuppe én sæson mere i Tyskland, som planen oprindeligt var. 
 
I denne sæson har forsvarsspilleren igen vist flotte takter, og den tyske klub har flere gange ytret ønske om at beholde ham på permanent basis. For nyligt meldte klubben dog ud, at danskeren til sommer vender hjem til Chelsea, hvor han skal kæmpe om spilletid med nogle af verdens bedste spillere. 
 
You don’t change a winning team
 
Det er i Chelseas tremandsforsvar, at Andreas Christensen formentlig skal tiltuske sig en plads, men hvilke superstjerner er han oppe mod, og hvordan er chancerne for spilletid på nuværende tidspunkt? 
 
César Azpilicueta - Den sympatiske spanier, der også går under det mere mundrette navn, Dave, har endnu engang imponeret i denne sæson. Manden er stabiliteten selv, og han ryger ikke af holdet. I min optik har vi her at gøre med et af Chelseas bedste indkøb i mange år, og med sine 27 år har han masser af gode år tilbage. Den tidligere Marseille-spiller kan også flyttes ud på wingbacken, men hans kvaliteter kommer uden tvivl mest til gode i tremandsforsvaret. 
 
David Luiz – De fleste Chelsea-fans, inklusiv undertegnede, fik nær aftenkaffen galt i halsen, da det blev bekræftet, at den karismatiske brasilianer returnerede til Stamford Bridge efter to år i Paris. Siden sin ankomst har Luiz dog hurtigt lukket munden på samtlige kritikere, og han er blandt favoritterne til en plads på årets hold. Stort skulderklap til Luiz, men også til Conte, der har forvandlet den før så flagrende brasilianer til en yderst kompetent og stabil forsvarsspiller. 
 
Gary Cahill – Blev hentet til klubben i 2012, og siden da har jeg ikke set det helt store lys i ham. Nuvel, han har været en ganske solid breddespiller, og det blev da også til en plads på årets hold for to år siden, men jeg har også flere gange ønsket ham til månen. I denne sæson har han ofte ageret anfører, og ligesom førnævnte David Luiz har han blomstret under Antonio Conte og været bundsolid. Den tidligere Bolton-spillers dåbsattest viser dog, at han har 31 somre bag sig, og spørgsmålet er, hvor mange gode sæsoner han har tilbage. 
 
Ovenstående spillere har i denne sæson udgjort Chelseas tremandsforsvar med stor succes, og som den gamle floskel siger, så ændrer man ikke på et vindende hold, og det har da også været Contes mantra i denne sæson. Det vrimler da heller ikke med centrale forsvarsspillere i klubben – faktisk har italieneren blot gjort brug af fem forskellige spillere i sit tremandsforsvar. Udover de tre nævnte har følgende spillere været i spil.
 
Kurt Zouma – Den brølstærke franskmand kæmper stadigvæk for at finde formen efter sin lange skadespause. Hans touch på bolden er endnu ikke helt godt, og jeg må indrømme, at jeg får en smule dårlige nerver, når den unge mand har bolden. Conte var da heller ikke tilfreds med Zouma mod Manchester City, hvor han blev hevet ud i pausen. Med sine 22 år har Zouma dog fremtiden foran sig, og da han brød igennem i sidste sæson, var han blandt Chelseas bedste med sin fart, hovedstød og vanvittige fysik. Kan han finde tilbage til det niveau, så er han klart fremtidens mand i forsvaret. 
 
John Terry – Den mangeårige anfører har i denne sæson mistet sin plads på holdkortet, hvor det kun er blevet til spilletid i fem kampe. Englænderens kontrakt udløber til sommer, og en æra nærmer sig dermed sin afslutning, men åbner samtidig op for en plads i truppen til Andreas Christensen. 
 
Den franske stopper Kurt Zouma er blandt de spillere, der 'kæmper' med AC om en plads i Chelsea FC. (artiklen fortsætter under billedet)
 
 
Dyre sommerindkøb kan blive afgørende
 
Med John Terry ude af billedet er der blot fire spillere til tre pladser, og med europæisk fodbold i næste sæson skal der oprustes, hvis trofæet med de store ører skal hives hjem. Her kunne Andreas Christensen passende være den nødvendige forstærkning, men ifølge diverse medier vil Chelsea til sommer smide et stort beløb efter en ny central forsvarsspiller.
 
På rygtebasis nævnes Southamptons Virgil van Dijk og Napolis Kalidou Koulibaly som varme navne til at trække den blå trøje over hovedet, og et eventuelt indkøb af én disse superstjerner vil i den grad besværliggøre Andreas Christensens vej til startopstillingen. Jeg må indrømme, at jeg er lidt splittet over disse rygter, der ofte kommer fra pålidelige medier. 
 
En del af mig forstår ikke, hvorfor der skal spenderes en masse penge på en ny midterforsvar, når man med Christensen råder over fem absurd dygtige af slagsen, og man kan jo samtidig frygte, at et eventuelt nyindkøb vil floppe på samme måde som Eliaquim Mangala, der blev hentet til Manchester City for næsten 300 mio. kr.  
 
Det ville samtidig være forfriskende, hvis en af klubbens egne talenter endelig kan bryde igennem, men spørgsmålet er, om danskeren er god nok til Premier League? 
 
En klassespiller i luften og på jorden
 
Bevares, hans præstationer i Gladbach taler for sig selv, men skridtet fra subtoppen i Bundesligaen til toppen af Premier League med alt, hvad det medfører af ekstra pres fra fans, medier og træner, er stort. 
 
Da José Mourinho i sin tid gav ham debut mod Shrewsbury i Capital One Cuppen var det som højreback, fordi portugiseren ikke mente, at Christensen fysik var god nok til at kunne begå sig i midterforsvaret for Chelsea, og sammenligner vi hans fysik med holdets nuværende forsvarsspillere samt to af de varmeste navne på rygtemøllen, ja så er danskeren underlegen. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at danskeren pine og død skal en tur ned i træningscentret for at slå igennem for Chelsea. 
 
Under Mourinho spillede Chelsea kun med to centrale forsvarsspillere, og her ville jeg ikke levne klejne Christensen mange chancer, men i Contes tremandsforsvar er der flere muligheder. Se bare på Azpilicueta, der med sin hurtighed og evne i nærkampene har stor succes, på trods af at hans fysik ligesom Christensens ikke er imponerende.  
 
Danskerens store styrke ligger da heller ikke i fysikken, men derimod i pasningsspillet. Med 90,4 % i succesfulde afleveringer ligger han klart højere end Chelseas nuværende forsvarsspillere, og faktisk er det kun Tottenhams Moussa Dembélé og John Stones i Manchester City, der har en bedre statistik på det område i hele Premier League.
 
Også i luftrummet har den 21-årige dansker imponeret for Gladbach. Her har han, trods sine beskedne 78 kg, vundet flere hovedstødsdueller per kamp end samtlige af Chelseas nuværende forsvarsspillere.
Der er naturligvis stor forskel på Bundesligaen og Premier League, men ovenstående statistikker viser med al tydelighed, at Andreas Christensen er og kan blive en af verdens bedste forsvarsspillere.
 
Det har de da også bemærket i Chelsea, der har nægtet at sælge Christensen til Gladbach, da man eftersignende ser en stor fremtid i ham. Men hvordan hænger det så sammen med, at klubben konstant sættes i forbindelse med verdensklasseforsvarsspillere? En spiller af Virgil van Dijks kaliber er næppe tiltænkt en plads på bænken
 
Hvad skal der ske til sommer? 
 
I min optik har Chelsea og Andreas Christensen tre muligheder til sommer. 
 
Bliv og tag kampen op – Antonio Conte og Chelsea har eftersignende store forventninger til danskeren, og det er derfor sandsynligt, at han får chancen i den kommende sæson. Han må dog formentlig affinde sig med en rolle som marginalspiller i sit første år, da det vanlige tremandsforsvar med Cahill, Luiz og Azpilicueta efter indeværende sæsons store succes er selvskrevne. Conte vil dog formentlig rotere mere i den kommende sæson, hvor Chelsea igen sidder med ved Champions League-højbordet.
Både Cahill og Luiz er samtidig ved at være godt oppe i årene, og da begge spillere tidligere har vist svaghedstegn, kan der måske åbne sig en lille dør for Christensen, der dog nok først vil spille en stor rolle for hovedstadsklubben i den efterfølgende sæson. Spørgsmålet er så, om han har tålmodigheden til at vente? 
 
Lejelegen fortsætter – Den unge dansker har i to år været udlejet til Bundesligaen, men som tidligere nævnt er der stor forskel på de to ligaer. Det kan derfor sagtens være i både Chelsea og Christensens interesse at blive lejet ud til en anden Premier League klub, hvor vejen til spilletid er kortere. Her vil danskeren få mulighed for at vænne sig til ligaen og vende tilbage den efterfølgende sommer, hvor konkurrencen muligvis er mindre pga. Cahill og Luiz’ fremskredne aldre. Med tanke på Chelseas store begejstring for at udleje spillere virker denne mulighed ret sandsynlig. 
 
Farvel og tak – Den sidste mulighed er at sælge danskeren til højestbydende. Gladbach har angiveligt ikke helt opgivet at tilknytte Christensen på en permanent kontrakt, men det ville undre mig meget, hvis det skulle ske. I modsætning til andre af klubbens lovende talenter (jeg nævner i flæng Islam Feruz, Lucas Piazon etc.) har det virket som om, at der har været en langsigtet plan med Christensen. Hans toårige udlejning har været en stor succes, og et eventuelt salg til sommer vil svare til at smide guld i skraldespanden.
 
Jeg håber virkelig, at danskeren får chancen i klubben. Med sine 21 år kan han være fremtidens mand, men det kræver tillid fra klubben samt en masse hårdt arbejde og tålmodighed fra det tidligere Brøndby-talent.
 
Chelseas brede trup, inkl udlejede spillere:
 
 

DIN REAKTION!


22-årig fodboldelsker med stor kærlighed for Frank Lampard, smukt forsvarsspil og engelsk fodbold, hvor Chelsea for mange år siden bjergtog mig. Jeg vil blogge om relevante problemstillinger i Chelsea, som jeg vil grave ned i med et kritisk og humoristisk blik.

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE