AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
17:09:2017 21:50
Gunning View: Et endeligt gennembrud for Danny Welbeck?

Martin Nissen og Gunning View er tilbage. Denne gang med et kig på en tilsyneladende genopstået Danny Welbeck.


På transfervinduets sidste dag i august 2014 signede Arsenal den engelske landsholdsangriber fra Manchester United i en handel på 16 mio pund. Danny Welbecks ophold i Arsenal har været en blandet pose bolcher - der har været glimt af hvad, det kan blive til med Welbeck, der har været svingende præstationer og sidst men ikke mindst et hav af skader, som har sat en stopper for et endeligt gennembrud for angriberen. 
 
Noget tyder på, den tid kan være kommet for Welbeck. Wenger har valgt Welbeck i sin foretrukne startopstilling i de første fire kampe i Premier League. Det er en beslutning, der har været en heftig debat om på diverse sociale medier blandt Arsenals fans. Jeg vil i dette indlæg prøve at tegne et billede af fodboldspilleren Danny Welbeck, fremhæve spidskompetencer og udviklingsområder og forsøge at komme med en faglig begrundelse på hvorfor, Wenger har foretrukket Welbeck i startopstillingen og underbygge dette med statistikker og iagttagelser fra Premier Leagues første fire kampe.
 
Et hav af skader og den mentale kamp tilbage på land
 
Som med så mange andre Arsenal-spillere, så er Danny Welbeck blot en i rækken af Arsenal-spillere, der har kæmpet med mange skader. Det bedste eksempel er Jack Wilshere, som har fået ødelagt en lovende karriere med et utal af skader. Det var bevægende at se Jack Wilshere tilbage i Arsenal-trøjen i går, men som det gjorde for mig, tror jeg ligeledes, det gik op for mange Arsenal-fans, at det ikke er den Jack Wilshere, som fik sit internationale gennembrud i kampen mod Barcelona i Champions League, men en ældre og langsommere udgave, som fik små 20 minutter i hjemmebanesejren over Köln i Europa League. Jeg synes, det var en bevægende oplevelse. Man kan kun håbe på, at han kan finde sin anden ungdom uden skader.
 
Hvis vi helt faktuelt kigger på Danny Welbecks skadeshistorik hos Arsenal, så skal man ikke kigge længe for at se alvoren i det;
 
Sæsonen 14/15:
Skade i baglåret (35 dage) 
Slagskade på knæ (5 dage)
Bruskskade på knæskal (122 dage)
Antal misset kampe i 14/15: 17 kampe
Sæsonen 15/16:
 
Knæoperation (122 dage)
Bruskskade i knæet (238 dage)
Antal misset kampe i 15/16: 59 kampe
Sæsonen 16/17:
 
Sår (6 dage) 
Skade på tåen (4 dage)
Antal misset kampe i 16/17: 3 kampe
 
Det vil sige, at Danny Welbeck, grundet skader, har misset 79 kampe på tre sæsoner. Det er bemærkelsesværdigt mange kampe taget hans alder i betragtning. Jeg har selv mærket dette på egen krop, men da jeg ikke levede af fodbold, så er det fuldstændig usammenligneligt, da den mentale udfordring og kamp, som Welbeck stod overfor, kræver et særligt mod og motivationsevne til at kæmpe sig tilbage i den forfatning, han er endnu. Arsene Wenger har i flere ombæringer nævnt Welbecks dedikation på pressemøder. Den dedikation har nu udmyntet sig i gode præstationer og i det kommende afsnit ser vi lidt nærmere på, hvad der har været så godt - og mindre godt.
 
På med de faglige briller - hvad er Welbecks forcer og svagheder?
 
Den hårde og kontante dom blandt Arsenals fans mod Danny Welbeck er, at hans slutprodukt halter gevaldigt. Det handler både om den afgørende aflevering og afslutningen på mål. Det er den korte konklusion blandt fansene, men jeg vil i dette afsnit gerne dykke ned i Danny Welbecks spillerprofil og især have udgangspunkt i hjemmekampen mod Bournemouth, som virkelig gav mig lyst til at skrive dette indlæg. Jeg så mange facetter og nuancer i den individuelle præstation, men samtidig så jeg også noget i det holdtaktiske, der giver mig grund til at være optimist forud for de kommende kampe og til slut kigge på, om denne "konklusion" er en korrekt antagelse.

På figuren ovenfor er et kalkuleret billede af de positioner, som Arsenals spillere udfyldte i kampen mod Bournemouth. Strukturen ligner 3-4-2-1, som vi har set i en længere periode hos Wenger. Danny Welbecks udgangsposition er til venstre i en af positioner bag 9'eren. Meget tyder på, at det er Wengers foretrukne position til Welbeck - uafhængigt af, om udgangsformationen er 4-2-3-1 eller 3-4-2-1. Welbeck startede dog som 9'er mod Liverpool, men det var en taktisk disposition, der fejlede, men idéen bag var fin. Som figuren illustrerer, så søger Arsenal gennembrud på venstre side med 44,2% af kampens forløb mod midten (21,3%) og højre side (34,5%). Gennembrudet over kanten hænger godt sammen med Bournemouths lave og kompakte tilgang til forsvarsspillet, men det viser også, at spillet er fokuseret på flere kombinationer i venstre side end i højre, hvor Bellerin er ensom, da Özil naturligt falder ind centralt og sætter spillet.

Welbecks bidrag til det offensive spil
 
Welbecks udgangsposition til venstre på en af de offensive pladser bagved 9'eren har fået noget af det bedste frem i kantspilleren. Wenger udtalte følgende efter sejren over Bournemouth: 
 
“He’s a guy who has a huge physical potential. People are not convinced that he is a great finisher, but these kinds of goals will help him become more relaxed in front of goal. I liked his second goal today because it was the clean finish of a goalscorer.” 
 
Der er ingen tvivl om, at det er en spiller, som Wenger ønsker at skulle lykkes i Arsenal. Det første som Arsene Wenger fremhæver, er det fysiske potentiale hos Welbeck. Det er til at få øje på for alle, der ser Arsenals kampe. Den stramtsiddende Puma-trøje, får hans overkrop til at fremstå som Hercules. Han er brølstærk, og det er noget, han har bygget på i løbende af den tid, han har været på sidelinjen. Et sted, hvor fysikken har stort potentiale er i hans eksplosivitet, som han virkelig får lov til at udfolde for kanten af. Han har et enormt løbepensum, og det er især hans bevægelser og positionering uden bold, der gør ham til en farlig spiller i Arsenals offensiv. Jeg synes især, at Xhaka, Özil og Alexis har nydt godt af denne bevægelse fra Welbeck. Udover, han giver en mulighed for sine medspillere, så skaber han også plads til sine holdkammerater, så i denne del er han guld værd. 
 
På ovenstående stilbillede ser vi sekvensen inden Arsenal og Welbecks første mål fra kampen. Kolasinac er efter fine kombinationer kommet til gennembrud over kanten, hvor Lacazette skaber plads til Welbeck, da han foretager et løb mod det lille målfelt. Det registrerer Welbeck (og Kolasinac) godt, så det efterfølgende ender med et indlæg, der rammer Welbeck på hovedet/skulderen og ender i mål. De type mål, hvor Welbeck "skovler" den ind, har vi set flere eksempler på. Et mål er et mål, men jeg hæfter mig ved hans positionering og timing i feltet - der har han forbedret sig meget.
 
Kampens tredje og sidste mål ser vi den afgørende sekvens, hvor Welbeck sparker bolden ind bagved Begovic i Bournemouth-målet. Forinden afslutningen ser vi en erobring midt på banen, hvor Ramsey driver bolden fremad. Både Özil, Lacazette og Welbeck foretager dybe løb mod bagkæden, hvor det til sidst ender hos Welbeck, der har så meget at gøre inden han selv, holdkammerater og Emirates Stadium kan juble. Welbeck afslutter fladt, første gang, i det lange målhjørne med indersiden. En utrolig svær afslutning, da bolden samtidig skruer væk fra målet. Denne "coolness" foran målet har jeg set Welbeck i i flere og flere situationer i løbet af det sidste år. Hvem husker ikke kampen i FA-cuppen mod Southampton? Et chipskud og en flot indersideafslutning i kampen, hvor han lavede hattrick. Igen er det for mig et tegn på, at der bliver arbejdet hårdt på træningsbanen, hvilket er dejligt at se. Welbeck står desuden for assisten til Lacazettes 2-0-mål.
 
Den sidste sekvens, jeg vil sætte nogle ord på, er Welbecks evner 1v1 offensivt (eller i denne sekvens 1v3). Udover at han tit modtager bolden i rum, har han også gode evner i 1v1-situationer. Dem får han naturligt flere af, når han har sin position på en af kanterne. Her bruger han sine fantastiske fysiske egenskaber til at skabe sig dette overtal. De såkaldte take ons (1v1 offensivt) har i den grad lykkes for Welbeck i den nuværende sæson. Premier League-sæsonen er "kun" fem kampe gammel, men kigger vi på % med hele 80%, så tyder noget på, at han kan bidrage positivt til denne gennembrudsfase hos Arsenal i indeværende sæson.
 
Welbecks bidrag til det defensive spil
Wenger har i flere ombæringer nævnt, at alle trænere ville elske at have Danny Welbeck i deres trup. Han er en holdspiller med stort H, som giver sig absolut ypperste i alle spillets facetter. Jeg er ikke i tvivl om, at Danny Welbecks store stjerne hos Arsene Wenger ligger i hans løbepensum og især i hans bidrag til det defensive aspekt hos Arsenal. Jeg har til tider nævnt, at Arsenal mangler en defensiv strategi - og tit virker at være bagud på dette punkt sammenlignet med vores konkurrenter, men noget tyder på, man er ved at spekulere i preszoner og erobringszoner. For once!!!!
Welbecks fysik kommer ham også til gode i den defensive del. Grundet hans eksplosivitet er han god i presspillet. Hans forecheckning er sublim og han sørger for være undervejs med bolden, så når forsvarsspilleren modtager bolden, så er han under pres. Dette resulterer tit i opspilsfejl hos modstanderen eller forhastede beslutninger, som Arsenal kunne drage fordel af. 
 
Ovenstående tabel viser antal erobringer for Arsenals spillere. Jeg hæfter mig især ved Nacho Monreal og Danny Welbeck. Nacho Monreal har 16 erobringer i løbet af kampen, og dette tal synes jeg, skal tilskrives Welbeck i stor grad. Hans første pres gør tit, at modstanderen tvinger en bold frem i banen. Enten igennem kæderne eller i bagrummet og her er Monreal dygtig til at læse spillet. Welbeck har kun selv fem erobringer, men hans indsats i presset er en gevinst for hele holdet. Tabellen viser også, at næsten 40% af Arsenals erobringer sker i venstre side, hvor Monreal, Kolasinac og Welbeck som udgangspunkt forsvarer - dette er ikke tilfældigt.
 
Dette snapshot fra kampen er endnu et godt eksempel på Welbecks bidrag til det defensive spil. Dan Gosling modtager en bold i rummet mellem back og kant. Her går Welbeck straks i dobbeltpres med Xhaka hvilket resulterer i en erobring og efterfølgende offensiv omstilling. Hvis kanten havde modtaget bolden, så havde Kolasinac også bidraget i dette pres. Jeg synes, der er et stort potentiale i netop de preszoner på kanterne, hvor det på venstre side har været Welbeck/Xhaka/Kolasinac. Til højre har det typisk været Bellerin/Ramsey/Özil, men dette har jeg ikke den store tiltro til kva Özils defensive kvaliteter. Her ser jeg først potentiale i det, når (eller hvis) Wenger går tilbage til 4-2-3-1, hvor man kan bruge Özil som 10'er med Alexis (eller Welbeck) til højre. Man kan blive i formationen, men det kræver, at man derimod arbejder med, at modstanderen skal tvinges til at bygge op i højre side. 
 
De andre statistikker er blot med til at understrege ovenstående analysepunkter fra Bournemouth-kampen. Welbeck snitter 2,40 afslutninger i modstanderens felt pr. kamp - i såkaldte danger-zone. Dette understreger hans evner til selv at kreere en afslutning eller via. sin gode positionering og timing være på det rette sted. 
Han bidrager også på den chanceskabende del af spillet, hvor han på nuværende tidspunkt snitter en chance per kamp. Dette er et forbedringspunkt, da han tit har muligheden for at spille en chance større og sætte en medspiller op, men tit løber det ud i sandet. Dette kommer ned til hans decision-making. 
 
Er dette sæsonen, hvor Welbeck får sit personlige gennembrud?
 
Som jeg (og Wenger) har prøvet at beskrive, så ser jeg et stort potentiale i Danny Welbeck. Der er mange Arsenal-fans, der ikke deler denne holdning med mig, men jeg håber på, at denne artikel har ændret et par synspunkter i forhold til Welbeck. 
Det er altafgørende, at Welbeck kan holde sin krop skadesfri. Nu gik han skadet fra banen i dag, men i følge medierne, så er det ikke en omfattende skade, så forhåbentlig er han frisk igen til næste uge. Welbeck (og Arsenals fans) har brug for kontinuitet til at få sit potentiale forløst, og noget tyder på, det kan blive i år. En vigtig pointe i forhold til Welbecks rolle er, at han har en stor og vigtig rolle i alle spillets faser for Arsenal.
Welbeck skal bygge på nu. Han er startet godt og har bidraget til mange positive ting i Arsenals første kampe. Han skal forsætte med at være cool foran målet, for han bringer sig selv i gode positioner i løbet af kampene. Tænk, hvis Welbeck kunne bidrage med 10-15 mål i Premier League!
 
Jeg er positivt stemt for et gennembrud for Welbeck. Jeg under ham en sæson uden skader, så vi virkelig kan se den rigtige Danny Welbeck. Potentialet er der uden tvivl - det skal bare forløses.
 
/ Martin
 

DIN REAKTION!


Martin, 28 år, med et stort hjerte for Arsenal. Er til daglig ungdomstræner i Holbæk B&I og efterskolelærer på Gørlev Idrætsefterskole. Er indehaver af DBU og UEFA's A-licens. Alle iagttagelser og holdninger er mine egne, så dem står jeg selv på mål for.

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE