AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
17:02:2017 11:38
Gunning View: Alexis 'El Nino Maravilla' under lup

Alexis Sanchez bliver ved med at betage os alle med den ene spektakulære præstation efter den anden. Dette gælder både på banen og på hjemmefronten, hvor Atom og Humber er garant for et godt smil på de sociale medier. Martin Nissen ser nærmere på 'El Nino Maravilla'.


I nuet er der liv og glade dage - Alexis har gang i sin bedste sæson for Arsenal, og han har i skrivende stund flere mål og assists (efter 25 kampe) end i de forgangne sæsoner, men der lurer en uvished om en potentiel kontraktforlængelse, som gør, at alle Arsenal-fans (inkl. mig selv) sidder og bider negle i sofaen og beder til de højere magter. Alexis Sanchez har selv udtalt i et interview i de engelske medier, at han føler sig rigtig godt tilpas i London og indikerer interesse i en kontraktforlængelse, men intet er sikkert, før det er officielt på Arsenals hjemmeside. 

Jeg vil i denne artikel bringe El Nino Maravilla under lup. Jeg vil kigge nærmere på Arsene Wengers projekt med at gøre Alexis til Arsenals 9'er og i denne henseende kigge på statistikker og se, om de kan være med til at forstærke denne disposition fra Arsene Wengers side. Jeg vil også prøve at analysere Arsenals spil, når Alexis spiller 9'er kontra 11'er - hvilke styrker og svagheder kommer til udtryk? Til slut vil jeg vurdere Alexis' betydning for Arsenal og diskuterer den potentielle kontraktforlængelse.
 
Fra kantspiller til angriber - har vi ikke set det før?
 
Arsene Wenger har for vane at udvikle fodboldspillere, der primært har haft sit udgangspunkt som 7'er eller 11'er i deres fodboldungdom og senere hen udviklet dem til 9'ere på øverste internationale hylde. Der er to skrigende eksempler i Arsenal - Thierry Henry og Robin Van Persie. De ankom begge til Arsenal som kantspillere, men sluttede deres tid i Arsenal som 9'ere. Arsene Wengers nyeste projekt er Alexis Sanchez. Det er et projekt, der har været undervejs. Det samme var gældende med Thierry Henry og Robin Van Persie, men det har uden tvivl været ventetiden værd. Det er dog ikke så uvant for Alexis Sanchez at spille som 9'er. På det chilenske landshold optræder han regelmæssigt som 9'er, og han har i sin tid i Barcelona også vist fine takter på positionen. Vi ser i øjeblikket Alexis Sanchez for hans allerbedste side. 
 
Fokus på nuværende sæson - hvad fortæller tallene?
 
Alexis Sanchez har i denne sæson været Arsenals foretrukne 9'er med Alex Iwobi som 11'er, Mesut Özil som 10'er og Theo Walcott som 7'er. Arsenal har spillet 25 kampe i den nuværende Premier League-sæson, og i disse kampe har Alexis Sanchez startet som 9'er i 17 af kampene. De resterende otte kampe har han haft sit udgangspunkt som 11'er. Hvis man kigger isoleret på kampene, hvor Alexis har sit udgangspunkt som 9'er kontra 11'er, så ser det således ud;
 
Alexis som 9'er:
 
Kampe: 17
Mål: 13 (0,76 i snit pr. kamp)
Assists: 5 (0,29 i snit pr. kamp)
Afslutninger: 50 (2,94 i snit pr. kamp)
Chancer skabt: 42 (2,47 i pr. kamp)
Take Ons: 76 (4,47 i snit pr. kamp)
Succesfulde afleveringer: 73%
 
Alexis som 11'er:
 
Kampe: 8
Mål: 4 (0,5 i snit pr. kamp)
Assists: 3 (0,37 i snit pr. kamp)
Afslutninger: 40 (5 i snit pr. kamp)
Chancer skabt: 19 (2,37 i snit pr. kamp)
Take Ons: 31 (3,85 i snit pr. kamp)
Succesfulde afleveringer: 71%
 
Ved et hurtigt øjekast på tallene, så er der ikke en signifikant forskel på hans præstationer, om han starter som 9'er eller 11'er. Tallene er også taget ud fra startopstillingen, og der har været flere sekvenser, hvor Alexis Sanchez har rykket sig ud som 11'er for at gøre plads til Olivier Giroud - og der er også eksempler på det omvendte. Der, hvor det bliver interessant, er hvis man dykker ned i hans produktion og vejer dem op imod Arsenals spillere og andre topperformere i Premier League. 
 
Mål, mål, mål! 
Alexis Sanchez er Premier Leagues topscorer med 17 mål efter 25 kampe. På tabellen nedenfor ses Alexis Sanchez sammenlignet med de øvrige topscorere fra deres respektive klubber. Hvis man kigger på de udprægede 9'ere, så er det interessant at kigge på, hvor målene bliver scoret. Diverse rapporter omkring afslutningsspillet i international fodbold viser, at størstedelen af målene bliver scoret i målfeltet, og dette understreges blot ved disse statistikker. Det bemærkelsesværdige, synes jeg, er at Alexis Sanchez ikke har haft sit udgangspunkt som 9'er i alle kampene. Han formår dog stadigvæk at dukke op i "danger zones", hvor han laver størstedelen af hans mål. Dette er uden tvivl et punkt, han har udviklet sig på, og blevet mere bevidst omkring i sin tid i Arsenal. Han er blevet meget mere målfarlig. 
 
Alexis som katalysator og chanceskaber
I de forgangne sæsoner er der ingen tvivl om, at Arsenals offensive kreative omdrejningspunkt har været Mesut Özil. Der har været ændringer på den front i denne sæson. Dette skyldes mange ting, men den væsentlige side at tage fat i, er Mesut Özils mere offensive og direkte tilgang til sit spil og friheden til Alexis Sanchez. Hvor tit har vi ikke set Alexis falde ned i banen for at finde rum og slå en bold i bagrummet til en fremadstormende Mesut Özil? Det er nye tider, og det er noget, der klæder dem begge. Som tabellen nedenfor viser, så forsætter Mesut Özil med at være toneangivende i det offensive spil, men det er Alexis Sanchez, der virkelig dominerer for Arsenal i øjeblikket. Tallene viser antal key passes i denne sæson.
 
En yderligere undersøgelse af disse key passes, så viser denne tabel, hvor chancerne er blevet skabt fra. Her ses det tydeligt, at Alexis Sanchez er mest produktiv centralt på banen. Han falder naturligt ned (eller ind) i banen for at finde mellemrummet, hvor han derfra kan sætte de afgørende og skærende afleveringer. Han er også enorm målsøgende, når vi nærmer os modstanderens målfelt. Dette gælder både ved mål og assist. 
 
Alexis som 9'er kontra 11'er
 
Ud fra forrige afsnit, så kan man ret hurtigt konkludere, at Alexis Sanchez er toneangivende i spillets offensive facetter for Arsenal i øjeblikket. Man kan også konkludere, at han formår at være målfarlig og målsøgende lige meget, om han har sit udgangspunkt som 11'er eller 9'er. Tallene viser i hvert fald, at han naturligt finder de samme positioner og sætter sig selv bedst muligt op. 
 
Jeg tror, at vi vil forsætte med at se Arsene Wenger veksle mellem 11'er og 9'erpositionen med Alexis. Der er mange forskellige typer at kampe, der skal spilles, og her kan man bruge Alexis' kvaliteter forskelligt. 
 
Når Alexis spiller som 9'er, så er Arsenals udtryk mere flydende på de forreste pladser. Arsenal er her mere uforudsigelige, da Alexis både kan udfordre modstanderens bagrum og modstanderens mellemrum. Alt efter hvilke løsning, han tager, så giver det Arsenal fordele. Vi har især set Alexis sprudle som 9'er mod hold, der kommer ud for at byde Arsenal op til dans - et kongeeksempel må være West Ham-kampen, hvor han laver et hattrick og leverer en assist. De kampe, hvor der er rum at angribe. Der, hvor der kan opstå komplikationer er imod hold (typisk på hjemmebane), hvor modstanderen forsvarer dybt foran eget felt. Der vandrer han meget rundt, og i flere sekvenser ender det med, at Arsenal ikke får bragt nok spillere i feltet. Her er det et fint alternativ med Olivier Giroud, der kan agere som boksspilleren, man kan bruge i modstanderens felt. I den ligning kan man også putte Lucas Perez og Danny Welbeck. 
 
Når Alexis har sit udgangspunkt som 11'er, så er det typisk, når Olivier Giroud er positioneret som 9'er. Dette giver Arsenal et mere stationært udtryk, da man næsten altid kan regne med Olivier Giroud i boksen, når der bliver slået indlæg. Det giver også Arsenal en stærk opspilsstation - både i kombinationsspillet men også ved igangsætninger eller højt pres fra modstanderen. Som statistikkerne viser, så kommer Alexis Sanchez stadig i favorable positioner selvom han har sit udgangspunkt som 11'er. Jeg holder stadig fast i, at Olivier Giroud som 9'er er en fordel mod ekstremt kompakte modstandere. Han holder modstanderen beskæftiget og det giver om noget plads til de andre offensive spillere inkl. Alexis Sanchez.
 
Afsluttende tanker
 
Mine tanker er ret klare omkring Alexis Sanchez og hans fremtid som Arsenal-spiller. Jeg mener, at man bør gøre ALT for at overbevise Alexis Sanchez om en kontraktforlængelse. Denne holdning deler jeg også om Mesut Özil, der ligesom Alexis Sanchez har kontraktudløb i sommeren 2018. En ting er at overbevise ham på det økonomiske plan - en anden ting er at overbevise ham sportsligt. Jeg tror, at meget afhænger af de resterende kampe i den her sæson. Alexis Sanchez er en vinder. Han vil altid vinde. Han vil altid spille. Han er utrættelig. De spillere hænger ikke på træerne, og jeg krydser alt, hvad jeg kan for, at Alexis, Atom og Humber bliver i London og Arsenal mange år frem.
 
Find også Martin Nissen og Gunning View på de sociale medier

DIN REAKTION!


Martin, 28 år, med et stort hjerte for Arsenal. Er til daglig ungdomstræner i Holbæk B&I og efterskolelærer på Gørlev Idrætsefterskole. Er indehaver af DBU og UEFA's A-licens. Alle iagttagelser og holdninger er mine egne, så dem står jeg selv på mål for.

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE