AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrighton & Hove AlbionBurnleyChelsea FCCrystal PalaceEverton FCLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNorwich CitySheffield UnitedSouthamptonTottenham HotspurWatford FCWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
10:09:2018 23:23
Premier Leagues skyggeside: 5 stjerner, der gik konkurs

Fra Gillespie til Gascoigne. Fem tidligere stjerner, der ikke kunne styre de store penge og berømmelsen i Premier League.


Premier League er verdens mest værdifulde fodboldliga. Med tv-rettigheder der overtager en værdi på mere end 18 milliarder kroner per sæson, og spillerlønninger der nogle steder overstiger 2 millioner om ugen, er det ingen overraskelse, at mange spillere drømmer om en guldrandet kontakt med en af de engelske topklubber.

Men for mange ender drømmen som et mareridt. Knap 20 % af alle fodboldspillere oplever at gå personligt konkurs efter deres karriere slutter. Det gælder også for Premier League stjerner. Derfor har vi her samlet 5 stjerner der alle oplevede at miste det hele efter at have lagt støvlerne på hylden.  

1. Keith Gillespie - Manchester United, Newcastle og Blackburn Rovers 

Årsag: Gambling-afhængighed

I 1993 var der store forventninger til den britiske kantspiller Keith Gillespie, der efter mange år i ungdomsrækkerne fik sin første professionelle kontrakt på Old Trafford af Sir Alex Ferguson. 

Her endte Gillespie med at spille sammen med både David Beckham, Gary Neville, Poul Scholes og Ryan Gigs, men formåede dog aldrig at bide sig fast på det, der viste sig at være et af Manchester Uniteds bedste mandskaber nogensinde.

Siden gik karrieren forbi flere store Premier League klubber som Newcastle og Blackburn Rovers, der dengang også hørte til i den gode halvdel af det fornemme selskab. Og selvom at lønningerne ikke var hvad de er i dag, så endte Gillespie ifølge ham selv med at bruge over 7 millioner pund på alkohol, fester og ikke mindst gambling i løbet af hele sin karriere, der sluttede i 2013 hos Long Ford Town – langt fra drømmenes teater Old Trafford.

2. David James - Liverpool, Aston Villa, West Ham United og Portsmouth

Årsag: Boliginvesteringer og skilsmisse

En endnu større stjerne der endte med at opleve den samme skæbne som Gillespie, var den mangeårige engelske målmand, og Premier League nomade, David James. I løbet af sin 26 år lange karriere, der strakte sig fra 1988-2014, nåede briten at spille for storklubber som Liverpool, Aston Villa, Manchester City og Portsmouth.

Og selvom man skulle tro at en så lang karriere ville være nok til at fylde bankbogen op, med en samlet lønindtægt på over 20 millioner pund i løbet karriere, så måtte David James erklære sig selv konkurs i år 2014 efter flere fejlslagne boliginvesteringer og en dyr skilsmisse i 2005, der satte den engelske keepers økonomi under stort pres. David James har siden solgt ud af sine aktiver for at nedbringe sin gæld, herunder en lang række signerede fodboldtrøjer, som han havde samlet i løbet af sin karriere.

3. Lee Hendrie - Aston Villa

Årsag: Boliginvesteringer og dyre biler

En tredje mangeårig Premier League profil som måtte tage den tunge beslutning, og kaste det økonomiske håndklæde i ringen, var den mangeårige Aston Villa profil Lee Hendrie. 

Hendrie var igennem mere end 7 år fra 1997-2004 en stor profil på et Aston Villa mandskab, som på gode dage kunne drille alle top holdende i Premier League. Og selvom at Hendrie aldrig kom helt til tops rent sportsligt, tjente han alligevel en ganske pæn ugentlig hyre på 400.000 kroner i sin storhedstid – på et tidspunkt, hvor lønningerne generelt var noget lavere end hvad vi ser i dag.

Men et mildt sagt ekstravagant privatforbrug, der både inkluderede køb flere af flere dyre boliger og biler, blev til sidst for meget for den engelske stjerne, der i 2012 måtte erklære sig selv konkurs. Den økonomiske nedtur var tæt på at blive for meget for englænderen, der efterfølgende forsøgte at begå selvmord flere gange, dog uden succes.

4. Paul Merson - Arsenal

Årsag: Gambling

En fjerde Premier League profil som endte med at gå bankerot, var den mangeårige Arsenal profil Paul Merson, der fra 1985-1997 skabte masser af forvirring i Premier Leagues bagerste rækker, når han støbte kuglerne til topangribere som Ian Wright og Dennis Berghamp.

Men selvom at briten havde masser af succes på banen med to ligatitler, to pokaltitler og en europæisk titel, så kæmpede offensivspilleren med både alkoholisme og ludomani, hvilket var kraftigt medvirkende til at dræne stjernernes bankkonto.

Derudover gennemgik han også to dyre skilsmisser, hvilket også tog sin del af spillerens samlede formue. Hans personlige krise nåede sit klimaks da han formåede at spille hele sit hus væk. Til sidste var han så forgældet at han måtte optage en lang række kviklån og SMS-lån for at holde sammen på det hele. 

Merson blev til sidst erklæret endegyldigt konkurs i år 2011.

5. Paul Gascoigne - Newcastle, Tottenham, MIddelsbrough og Everton

Årsag: Alkohol og stoffer

Den femte og sidste spiller på vores liste, er med stor sandsynlighed også den største profil, der er gået konkurs, efter at hans fodboldkarriere sluttede. Paul Gascoigne var i midten af 1980’erne og starten af 1990’erne en af engelsk fodbolds største talenter og sidenhen største stjerner.

Desværre for englænderen blev hans karriere aldrig, hvad mange havde håbet på, navnlig på grund af mange års alkohol- og spilleafhængighed, som satte sig aftryk på profilen. I løbet af sin karriere nåede Gascoigne at spille for en lang række Premier League klubber som Newcastle, Tottenham, Middelsbrough og ikke mindst Everton.

Gascoigne havde dog svært ved at komme ud af sit misbrug, hvilket førte til at han i 2008 blev erklæret konkurs med en personlig gæld på mere end 2 millioner kroner. 


SENESTE NYT

OP | NED

SENESTE NYT

OP | NED