AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
20:07:2015 17:21
Portræt: Scoutet af tandlæge - Firminos vej til toppen

Brasilianske Roberto Firmino er blevet hentet til Liverpool for £29 millioner i tyske Hoffenheim - dermed er han blevet den anden dyreste Liverpool-spiller i klubbens historie. Vi er derfor dykket ned i arkiverne og har skabt et portræt af den forholdsvis ukendte 23-årige mål- og assistkonge.


Roberto Firmino blev offentliggjort som Liverpool-spiller den 24. juni, hvor Merseyside-klubben havde forhandlet en aftale på plads med Bundesliga-klubben, TSG 1899 Hoffenheim. Brendan Rodgers måtte punge ud med £29 millioner for den brasilianske midtbane-kreatør, og dermed blev Firmino den dyreste spiller i klubbens historie.

Blev scoutet af en lokal tandlæge

Roberto Firmino blev født og opvokset i den brasilianske by Maceió, Alagoas, hvor han i en tidlig alder startede sin fodboldkarriere i den lokale klub, Clube de Regates Brasil. Selvom Firmino åbenlyst var yderst talentfuld, var det ikke en udefrakommende, der spottede den dengang 15-årige midtbanespiller.

Marcellus Portella, Clube de Regates Brasils tandlæge, var nemlig manden, der så et lys i Roberto Firmino og fortalte ham, at han nok skulle blive en stor stjerne. Efter at have set Firmino i aktion utallige gange, besluttede Portella sig for at stole på sin intuition og satse alt på den unge brasilianer.

- Da jeg så ham spille for første gang, kunne jeg se, at han var en meget talentfuld spiller, fortalte Portella.

- Men ingen var interesseret i ham. Da jeg sagde, at han ville repræsentere landsholdet en skønne dag, fik jeg at vide, jeg var skør.

Marcellus Portella blev efterfølgende repræsentant for Roberto Firmino, og så tog tingene for alvor fart. Efter en række prøvetræninger endte det med, at Firmino skrev under på en kontrakt med den nuværende Série B-klub, Figueirense, hvor han som 17-årig tiltrådte i klubbens ungdomssystem.

Lynkarriere i Figueirense blev nøglen til succes

Roberto Firmino fik sin professionelle debut den 24. oktober 2009, hvor han blev indskiftet i 1-2-nederlaget til Ponte Preta, men allerede i januar-måned året efter blev midtbanespilleren en integreret del af førsteholdstruppen på Estádio Orlando Scarpelli i Florianópolis, Santa Catarina.

Der skulle alligevel gå nogle måneder før Firmino fik prikket hul på bylden i Série B-klubben. Den 8. maj 2010 scorede han sejrsmålet i udekampen mod São Caetano, og i selv samme sæson som Figueirense efter to års fravær rykkede tilbage i landets bedste fodboldrække, Série A, endte Firmino med at blive noteret for otte fuldtræffere i 36 optrædener.

Firmino får sit gennembrud i Tyskland

Et halvt år senere skulle der endelig ske en stor forandring i Roberto Firminos liv og fodboldkarriere, da tyske TSG Hoffenheim 1899 hentede den offensive kreatør til klubben på en femårig aftale i december 2010.

Roberto Firmino fik en svær start på tilværelsen i den sydtyske midterklub, hvor han skulle tilpasse sig den hårde, fysiske del af spillet og samtidig lære det tyske sprog at kende. Han scorede dog allerede sit debutmål i sin første sæson i 1-0-sejren over Eintracht Frankfurt.

Den ellers så stille og rolige brasilianer kom i problemer senere på året, da han sammen med holdkammerat Chinedu Obasi dukkede for sent op til en træning og dermed gik glip af den efterfølgende kamp mod Bayer Leverkusen. Men der skulle mere til at slå Firmino ud af kurs.

I 12/13-sæsonen scorede han nemlig syv mål i 36 kampe, og han fik stor ros af klubbens kaptajn, Andreas Beck, som var yderst imponeret over brasilianerens udvikling.

I den efterfølgende Bundesliga-sæson havde den talentfulde midtbanespiller oppet sig endnu mere, og han endte med at slutte sæsonen af med 16 fuldtræffere, 12 assists og en kontraktforlængelse med TSG Hoffenheim 1899 - og det gik ikke ubemærket hen.

Pludselig fik de europæiske topklubber øjnene op for Firmino efter en sæson med et hav af målscoringer, assists og titlen som årets gennembrudsspiller i Bundesligaen. Samlet set blev det til fem sæsoner i Tyskland, hvoraf tre af dem var yderst succesfulde for brasilianeren.

Den største europæiske fodboldscene i vente

Brendan Rodgers var en af de managers, der havde haft et godt øje til Roberto Firmino. Og den 24. juni blev Hoffenheim-spilleren præsenteret som Liverpools femte sommerindkøb. En overraskelse for klubbens mange fans, som formentlig ikke kender særlig meget til den 23-årige landsholdsspiller.

Roberto Firmino, der kan spille som angriber, venstre kantspiller og i 9'er-positionen, kommer til at danne offensiv duo med landsmanden Philippe Coutinho, som besidder mange af de samme egenskaber og kvaliteter som ham selv. 

Firmino er højrebenet , dødboldsspecialist og en sand offensiv kreatør. Han har et stort overblik på midtbanen, hvor han serverer sine holdkammerater med en masse fremragende afleveringer i dybden og i luftrummet - og så er han tilmed også ganske ihærdig i sit defensive arbejde.

Der er ingen tvivl om, at Roberto Firmino har alt, hvad der skal til for at blive en stjernespiller på den største europæiske fodboldscene. Brasilianeren, som var med til Copa América for første gang i år, udvikler sig hurtigt, tilpasser sig klubbens filosofi og så er han samtidig ekstremt ydmyg. Det gælder både på og uden for banen.

Bemærkelsesværdigt nok, så har Firmino også en skadeshistorik, der er ganske imponerende. Han deltog i 33 ud af 34 ligakampe i sæsonerne gennem de seneste tre år. Dermed sagt: Kan Roberto Firmino holde sig skades- og karantænesfri, kan han blive en kæmpe gevinst for Brendan Rodgers, Liverpool-fansene og de neutrale Premier League-elskere.


SENESTE NYT

OP | NED

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE