AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionBurnleyChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLuton TownLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSheffield UnitedTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
11:05:2017 20:44
MINO RAIOLA - et portræt af den iltre superagent

Her på PLBOLD har vi taget et nærmere kig på super-agenten, Mino Raiola, der har stået for Zlatan Ibrahimovic, Henrikh Mkhitaryan og Paul Pogbas skifte til Manchester United denne sommer.


- I Premier League har de mange penge. Jeg forbereder mig på en travl sommer.

Sådan lød det fra Mino Raiola tilbage i marts, og han fik i den grad ret. Natten til tirsdag meldte han ud på sin Twitter-profil: “The Man Is United” og han refererede selvfølgelig til Paul Pogbas skifte til Manchester United. Pogba blev dermed den tredje klient for Raiolas vedkommende, der er skiftet til Old Trafford denne sommer. Udover den franske midtbanespiller er Henrikh Mkhitaryan og ikke mindst Zlatan Ibrahimovic også skiftet til De Røde Djævle - begge klienter hos Raiola. Gennem de seneste par måneder har Raiola været et meget omtalt navn i medierne og har fået nogle knap så pæne ord med på vejen af eksperter og fodboldfans. Men hvem er denne Mino Raiola? Vi har set nærmere på, hvem der gemmer sig bare denne magtfulde herre.

Et tidlig "skifte" - fra Italien til Holland som 1-årig

I 1967 blev Mino Raiola først i Nocera Inferiore i Napoli, men efter et år flyttede familien til Holland, hvor de slog sig ned og startede et nyt liv. 

I den hollandske by, Haarlem, åbnede forældrene en italiensk restaurant op, som de døbte ‘Napoli’. Her brugte Mino meget af sin tid, hvor han bl.a. hjalp med kunderne, fordi han i en ung alder var bedre til hollandsk end sine forældre. Udover at arbejde på restauranten spillede han for det lokale fodboldhold, HFC Haarlem, hvor han blev anset som en habil fodboldspiller, men han var dog klar over, at han ikke ville opnå den absolutte top, og derfor indstillede han karrieren i en alder af flot 18 år og begyndte at studere jura.

Herefter fik han tilbudt et job hos agentbureauet, Sport-Promotion, som på daværende tidspunkt havde mange store hollandske spillere som klienter. Her blev han ansat grundet sine kompetencer inden for sprog; Han kan tale seks forskellige sprog udover hollandsk (engelsk, tysk, fransk, spansk, portugisisk og Italiensk). Det var især det italienske, hvor han skulle bruge sine kompetencer. Han involveret i flere store handler, hvor han skulle være tolk. Han spillede bl.a. en stor rolle i Dennis Bergkamp og Wim Jonks skifte fra Ajax til Inter for en samlet sum af £11 millioner tilbage i 1993. Faktisk forsøgte han at bringe den tidligere Arsenal-stjerne til Napoli to år før skifte til Inter:

- Jeg ringede til Ferlaino (præsidenten i Napoli), og vi startede en dialog. Jeg tilbød ham Bergkamp for 700 millioner lire (svarende til €360,000 i dag), men han tøvede. To år senere bød han €14 millioner, men jeg solgte ham i stedet Inter, lød det fra Raiola.

 

 

Maguire Tax & Legal

Efter en lærerig tid hos Sport-Promotion var det på tide for Raiola at gå sine egne veje, og derfor startede han sit eget agentbureau - nemlig Maguire Tax & Legal. Agentbureauet blev opkaldt efter den berømte film, Jerry Maguire, hvor Tom Cruise har hovedrollen som sportsagent. Det skulle vise sig at være en rigtig god idé.

Den første store handel i Raiolas eget agentbureau blev Pavel Nedved, der netop havde spillet et flot EM i 1996. Han blev solgt fra Sparta Prag til Lazio for £3 millioner. Pavel Nedved blev en god klient for Raiola - efter fem sæsoner forlod tjekken nemlig Lazio til fordel for Juventus, der erhvervede ham for £35 millioner.

Da Raiola startede Maguire Tax & Legal begyndte han at tage fat i flere Ajax-spillere, som han kendte i forvejen og forsøgte at få over som klienter i sit eget agentbureau, og én af spillerne var med på idéen, og han skulle gå hen og indebringe Raiola rigtig mange penge - der er selvfølgelig tale om Zlatan Ibrahimovic. Med transfers til Juventus, Inter, Barcelona, Milan og PSG for en samlet sum på over £130 millioner kan man vidst godt sige, at svenskeren har været Raiolas vigtigste agent gennem årene. 

I sin selvbiografi fortæller Zlatan Ibrahimovic, hvordan han blev sat i forbindelse med Raiola, da han ønskede at få en ny agent. Han spurgte sin ven og hollandske journalist, Thijs Slegers, om han kendte nogen. Slegers præsenterede først Zlatan for det agentbureau, der havde David Beckham:

- De skulle være fantastiske, men så er der denne anden fyr, som er.. ja, sagde Slegers.

- Som er hvad?, svarede Zlatan.

- Han er mafioso, lød det fra Slegers.

- Mafioso lyder godt, svarede Zlatan igen.

“Fyren var ikke mafioso. Han lignede bare en og opførte sig som en. Hans navn var Mino Raiola”, lyder det i Zlatans bog, og herefter startede et unikt samarbejde og venskab mellem Zlatan og Raiola.

 

Raiolas imperium

Han har også Mario Balotelli på sin klientliste, som han har fået solgt til tre klubber (Manchester City, Milan og Liverpool) for en samlet sum på £58 millioner… og så er der også lige Paul Pogba, som han tjente i omegnen af £20 millioner på, da Pogba natten til tirsdag gennemført sit £89 millioner-skifte til Manchester United. Agenthonoraret lød altså på godt £20 millioner - svarende til 173 millioner kroner.

Zlatan, Balotelli og Pogba er dog ikke de eneste, der er til at finde på klientlisten hos Maguire Tax & Legal - Her kan man også finde spillere som Romelu Lukaku, Henrikh Mkhitaryan, Blaise Matuidi, Sergio Romero, Gregory van der Wiel, Ignazio Abate, Gianluigi Donnarumma.

Raiola har altså lukket mange store handler, og efter Paul Pogbas skifte til Manchester United har han nu lukket handler for over £400 millioner - det er da en god slat. 

 

 

Familiens far

Der er ingen tvivl om, at Raiola har en personlighed, som man sjældent ser hos fodboldagenter, hvor han i den grad siger tingene, som han ser det. Her er to ekspempler:

Om korruption i FIFA: “Selv en 15-årig ved, at det eneste gode ved FIFA, er videospillet”

Om Pep Guardiola: “Han er en dårlig person, men en god træner. Guardiola var manden, der hentede Ibra til Barcelona og behandlede ham skidt”.

De iskolde udtalelser har også medført, at han er blevet svinet til af diverse managers og klubejere - heriblandt Sir Alex Ferguson. Han langede ud efter Raiola, da Manchester United mistede Paul Pogba til Juventus i 2012. Dengang udtalte den legendariske Manchester United-manager:

- Pogba har en agent, som i øjeblikket gør det svært for os.

I sin selvbiografi 'Leading' fulgte Sir Alex Ferguson op på Raiola med følgende:

- Der er en eller to agenter, som jeg ganske enkelt ikke kan lide, og Pogbas agent, Mino Raiola, er en af dem. Fra begyndelsen havde jeg ingen tillid til ham. Pogba var på en treårig kontrakt med en option på at forlænge den med et år, og det var vi meget opsatte på, men så kom Raiola pludselig på banen, og vores første møde var en fiasko. Han og jeg var som olie og vand.

Napolis præsident, Aurelio De Laurentiis, har også været ude med riven mod Raiola:

 - Han har været en pestilens i lang tid, fordi han i flere år har forsøgt at få Hamsik væk fra Napoli.

Grunden til, at han måske ikke er elsket af alle, er, at han vil gøre alt for sin spillere.

 - Han er ekstremt loyal for de personer, som han har tæt på sig, og det er hans spillere. For ham er de et familiemedlem. Derfor er han den perfekt forhandler for dem - netop fordi han vil gøre alt for sin familie. Han har en god humor og kan godt lide at provokere, men på en sjov måde. Mange mener, at han er rapkæftet og skør, men er kun fordi man ikke kender ham, fortæller Slegers.

I sin selvbiografi fortæller Zlatan også, at Raiolas kynisme var årsagen til, at han ansatte ham som sin agent:

 - Han var fuldstændig frygtløs og klar til at lave flere tricks for at få tingene til at lykkes. Det lød godt. Jeg ville ikke have endnu en sød fyr. Jeg ville have en, der kunne få mig til at skifte klub og få en god kontrakt.

Denne sommer har man også læst diverse ting medierne, hvor Raiola efter sigende skulle have kastet med borde og stole efter et møde med ledelsen i Dortmund, da de ikke ville sælge Henrik Mkhitaryan til Manchester United. Det viste sig, at det godt kunne betale sig at vise sin utilfredshed - få uger senere blev han præsenteret på Old Trafford.

Selvom det er fuldstændig uhørt at tjene 180 millioner kroner for at sørge for en transfer af en fodboldspiller, så må vi bare erkende, at det er gamet i moderne fodbold. Mino Raiola er en mand, der har arbejdet sig frem til at være en af de mest magtfulde fodboldagenter i verden, og det er han blevet grundet sin faglige kompetencer og ikke mindst personlighed. Vi har med sikkerhed ikke hørt det sidste fra den iltre agent - måske allerede senere i transfervindue, da Romelu Lukaku i øjeblikkes sættes i forbindelse med en retur til Chelsea.

Nedenstående billede er fra Forbes Magazine, der viser, at der er godt gang i biksen hos Maguire Tax & Legal. Dertil skal det nævnes, at hans kommision fra sommerens handler ikke er inkluderet i nedenstående (28,6 millioner dollars), som svarer til 190 millioner kroner:


SENESTE NYT

OP | NED

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE