Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

KLUMME: Derfor rykker Everton ned

Af Emil Plovgaard
24.01.2023 Kl. 21:10
Everton er en klub på katastrofekurs og den stirrer direkte ind i sin første nedrykning i 72 år.

Dette er en klumme og et udtryk for skribentens egne holdninger.

Frank Lampard fik mandag kastet en fyreseddel i hovedet. Chelsea-legenden fik af Everton-ledelsen besked på, at han ikke skulle vende tilbage til sit kontor på Goodison Park efter en tumultarisk periode, hvor Everton i de seneste 10 kampe ikke har smagt sejrens sødme.

Skriften var da også allerede skrevet på væggen oven på weekendens katastrofale resultat, hvor klubben lørdag tabte med 0-2 til sine direkte nedrykningskonkurrenter fra West Ham. Flere medier havde allerede inden kampen peget på, at det enten ville være ham eller David Moyes, som måtte bide i det sure æble, alt efter udfaldet.

Men hvor er det så gået galt for Everton?

LÆS OGSÅ: Tottenham kaprer Premier League-transfer

Her kan der nemt peges på en myriade af fejldispositioner.

To ting kan dog fremhæves som værende de elementer, jeg anser som de mest tungtvejende. Transfers og skader. Her har Everton været "uheldigt ramt".

Særligt udfordringen med at finde en passende afløser til Richarlison efter brasilianerens skifte til Tottenham i sommer har skabt problemer og dybe frustrationer på Goodison Park. Desuden har Dominic Calvert-Lewin tilbragt det meste af sæsonen på lazarettet. De to ting kombineret har været et stort bekymringstegn for fans af klubben i løbet af indeværende sæson.

LÆS OGSÅ: Ny Premier League-signing slår vild rekord

Tillad mig at drage en parallel til min danske hjerteklub, OB, som i juli og august stod med nogenlunde samme problem. De rette spillere var ikke hentet ind i tide til sæsonstart og nøglespillere som Issam Jebali og Mihailo Ivančević døjede med skader. I slutningen af august kom der styr på skaderne, og så hentede klubben endvidere toneangivende spillere som Björn Paulsen, Yankuba Minteh og Franco Tongya ind i transfervinduets sidste dage. En omvæltning, der var til at tage at føle på og har gjort fynboerne til et af efterårets mest formstærke mandskaber. Noget lignende skal formentlig ske hos Everton, der dog angiveligt alligevel ikke lander Arnaut Danjuma, som ville have været et friskt pust – læs mere her.

Og for at vende tilbage til udfordringerne hos Everton, så er det i særdeleshed i offensiven, at mandskabet halter efter. Sølle 15 scoringer er det blevet til i 20 kampe. Og så faldt en femtedel af dem endda i samme kamp, nemlig 3-0-sejren mod Crystal Palace 22. oktober.

Defensiven er egentlig overraskende velsmurt, bedst illustreret ved, at Tottenham på femtepladsen har lukket tre mål mere ind i løbet af sæsonen. Den sidste sikre skanse er Jordan Pickford, som er fast førstevalg på Englands landshold. Midterforsvaret udgøres af Michael Keane og Ben Godfrey, der også regelmæssigt synger med på 'God Save the Queen (King)', når The Three Lions spiller landskampe.

Men man vinder ikke fodboldkampe uden at score mål, og hvis man har nogen som helst forventninger om, at Neal Maupay lige pludselig skulle finde vej frem til netmaskerne, så bliver man desværre nok slemt skuffet. Indtil videre har den tidligere Brighton-angriber kun scoret en enkelt gang, og så kan det være nok så ringe en trøst, at han var meget billig. Det skal i øvrigt blive spændende at se, om Maupay kan huske sin egen jubelscene, hvis han igen formår at udplacere en målmand.

Everton er på vej mod sin første nedrykning fra Englands bedste række siden 1951, og jeg synes, det ser meget sort ud for den traditionsrige klub fra Goodison Park.

Uanset hvem der bliver hentet ind som Lampard, bliver det en utaknemlig opgave at trylle point frem. Tilmed er der få dage tilbage af transfervinduet, så et egentligt aftryk kan man heller ikke sætte på truppen. Frank Lampard gjorde dog netop den bedrift i sidste sæson, hvor han blev hentet ind i januar, og i de sidste kampe af sæsonen fik han reddet Everton fra katastrofen. 

Det kommer ikke til at gavne en kommende manager, at Lampard allerede inden VM-slutrunden mere eller mindre løb tør for idéer og taktisk kreativitet. En sejr og tre point vil lune helt afsindigt, men hvem og hvor skal det komme fra? Og når først de tre point er i hus, hvordan skal momentum så viderebringes? Det er meget svært at få øje på, hvem der skal drive holdet fremad. En spiller som Anthony Gordon er sandsynligvis for ung og uerfaren til at kunne stå for presset i en nedrykningsstrid.

Efter alt at dømme bliver det en historisk dag på Goodison Park i slutningen af maj, hvor sæsonens sidste kamp mod Bournemouth løber af stablen. En kamp, der muligvis involverer to ud af de i alt tre nedrykkere til Championship.

Den eneste løsning for Everton vil være at hente en goal getter inden transfervinduets afslutning. Og han skal passe som fod i hose til den nye spillestil, for tid er noget af det, holdet har mindst af i skrivende stund. Det synes urealistisk, endog meget urealistisk.

Den kommende sæson bliver uden et Liverpool-derby i Premier League. Everton rykker ned for første gang i 72 år.

LÆS OGSÅ: De er i spil til at overtage Everton-jobbet

LÆS OGSÅ: Brentford afviser henvendelse på Thomas Frank

Annonce