Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Historien om Michu: Den glemte topscorer

Af Redaktionen
27.06.2019 Kl. 08:54
Han sparkede Swanseas største drømme til virkelighed og blev en folkehelt på den walisiske sydkyst. Den 17. juli 2017 stoppede han så karrieren - vi genudgiver her et portræt af Michu lavet af PLBOLD. Historien om Michu: Den glemte topscorer.

PLBOLD, OVIEDO, SPANIEN. Februar 2016.

14 grader celsius og en let brise. Pladsen foran Catedral de Oviedo er næsten mennesketom en formiddag i februar 2016. Byen, der er hovedstad i regionen Asturias i det nordlige Spanien, er kendt for den gamle bydel, der rummer en række af de bedst bevarede middelalderbygninger i Europa. 

På de små restauranter på Bulevar de la Sidra kan man nyde tapas og en lokal cider. Her er det kotume, at man lader en smule af den friskpressede cider være tilbage i glasset, så man kan vende bunden i vejret på glasset og hælde det på restauranternes gulv. Savsmuldet der er strøget på gulvet i Restaurante Sidrería Tierra Astur Gascona suger æbleciderens frugtsaft hurtigt. Præcis som byen Oviedo er kendt for at danne ekstrakt, som senere bliver til talentmasse.

På restaurantens vægge hænger billeder af de lokale helte. Manchester United-spilleren Juan Mata, Den tidligere La Liga-stjerne David Villa, Formel 1-køreren Fernando Alonso. Og der, ved siden af de tre velkendte ansigter. En høj, ranglet fodboldspiller i en hvid trøje. Han ligner ikke de andre stjerner. Smilet er bredt og barnligt. En målmand ligger på knæ. Spilleren løber grinende ud mod publikum. Det er et foto af en fodboldspiller på toppen af sin karriere.

Miguel Pérez Cuesta blev født d. 21. marts 1986 i nordspanske Oviedo. Sideløbende med en rolig barndom med de rette værdier i rygsækken, blev Miguels første fodboldstøvler slidt i den lokale fodboldklub Real Oviedo. Fra barnsben var han holdets talisman. Miguel spillede på de positioner, holdet skulle bruge ham på. Helst højt oppe på banen. Han kunne lide at score mål.
 
I 2003 fik en 17-årig ‘’Michu’’ debut for Real Ovideos seniorhold. På fire år i klubben rykkede han sammen med holdet op fra Tercera til Segunda B – og tilbage igen. Michu var holdets profil fra dag et. Det konstante omdrejningspunkt og en publikumsyndling. Med de store økonomiske problemer i Real Oviedo, så var det bare ikke stedet at fortsætte karrieren for unge Michu. Den bedste række synes ikke at være en mulig destination. Derfor var det en kærkommen mulighed for den unge mand, da han i 2007, som 21-årig, blev hentet af Celta Vigo fra den næstbedste række. 
 
Michu var bestemt ikke en stor signing for Vigo-klubben og henover sommeren stod det hurtigt klart, at han hørte til på klubbens reservehold.
 
Efter blot en enkelt sæson og 10 scoringer i 28 kampe for Celta Vigos B-hold blev han rykket op i førsteholdstruppen. Michu arbejdede sig langsomt ind i trænerstabens bevidsthed. Ærligheden og den gode arbejdsmoral fik ham frem i verden. Michu blev efterfølgende fast inventar på holdkortet – i hvert fald mod sæsonens slutning. Efter en debut midtvejs i sæsonen 2008/2009 blev det til 14 kampe og én enkelt scoring i Segunda Division.
 
I januar-transfervinduet i 2010 var Michu så tæt på at blive solgt til Sporting Gijón i La Liga, men handlen faldt igennem i 11. time, og han måtte derfor blive på Estadio Balaídos Stadium. Efter fire år i Vigo stod det klart, at Michu ikke producerede nok. Han var en fin spiller, men da sommeren 2011 kom blev parterne aldrig enige om en ny kontrakt. Ingen lagde rigtig mærke til, at Michu forlod klubben den sommer. 
 
Det var heller ikke specielt opsigtsvækkende, da han i juli 2011 underskrev en to-årig aftale med oprykkerne fra Rayo Vallecano. Klubben havde ikke noget stort budget og Michu var en spiller, der kunne fås billigt og som ingen forventede det store af. Det skulle dog vise sig, at Vallecano-manager José Ramón Sandoval havde gjort et kup af de helt store.
 
Michu fik sin debut for klubben d. 28. august i 1-1 kampen mod baskerne fra Athletic Bilbao, og der skulle ikke gå længe før de spanske fodboldelskere fik Michus navn på læberne. 
 
Med 15 sæsontræffere fra sin midtbaneposition havde han således stor indflydelse på, at Rayo Vallecano reddede endnu en sæson i den bedste spanske fodboldrække. De 15 mål var flere end han havde lavet over fire sæsoner i den næstbedste række for Celta Vigo.
 
Michu var manden, alle i klubben snakkede om.
 
Michael Laudrup
 
I sommeren 2012 havde Michael Laudrup, med spejderen Erik Larsen i spidsen, udset sig Michu som den rette tilføjelse til Swansea City. Det var Laudrups første sæson som manager i Premier League og med afgangen af profilen Gylfi Sigurdsson, så skulle den danskprægede stab trylle med et lavt budget og forventninger skabt af byens optimisme fra sæsonen før.
 
Hvis der ikke var den store glæde hos fansene, da man købte Michu for små 20 millioner kroner i Rayo Vallecano, så kom det hurtigt. 18 Premier League-mål i sin debutsæson. Et vundet liga cup-trofæ. Angriberen Michu var Premier Leagues darling nummer et.
 
Michu var efter sæsonen ude og hylde danske Michael Laudrup, som han kaldte ‘’den bedste træner’’, han nogensinde har haft. Samtidig tilskrev spanieren Laudrup en stor del af den succes, som han har opnået i Swansea.
 
Laudrup beskrev altid Michu som ‘’en god dreng’’. Holdkammeraterne og ham kom godt ud af det med hinanden. Men han var anderledes. Michu var nysgerrig på verden, en verden, han ved, indeholder mere end bare fodbold. Da han skrev under med Swansea sagde han, at han ville til Skotland for at finde Loch Ness-uhyret i løbet af sæsonen – sagt i sjov, ment med en vis alvor. Sigende om Michus natur, der blev skabt, da han som knægt læste historiebøger om Oviedos middelalderherredømme.
 
Ofte fotograferet væk fra klyngen af holdkammerater på ture i Europa. Michu er fortaler for de skæve vinkler, stadig optaget af at gennemføre sin forretningsuddannelse fra universitet i Oviedo. Et univsersitet, der blandt andet har uddannet fodboldjournalisten Sid Lowe.
 
Interesserne var mange, men fodbolden nummer et. Michus identitet var både stærk og med faste rødder, men først og fremmest var han blevet Swansea-mand fra inderst til yderst.
 
Michu is a left-footed Berbatov. Too much cool infront of goal.
– BBC-Kommentator
 
Mareridt, Mareridt, Mareridt
 
Anden sæson i Swansea startede med en vis succes. Swansea havde købt angriberen Wilfried Bony i Vitesse Arnhem og ivorianeren fik pladsen helt fremme på banen. Det passede dog Michu fint. Pladsen som den offensive midtbane faldt ham naturligt og efteråret 2013 var god for Michu, der fortsatte de lovende takter.
 
Efter 16 måneder i klubben, I november 2013, fik Michu en skade i knæet, der ville holde ham ude i en måned. I samme flæng fik en en ankelskade, der satte ham på sidelinjen i yderligere fem uger. Michu kunne ikke holde til skaderne mentalt. Den glæde, fodbolden skabte, blev taget fra ham. Det blev tydeliggjort fra første færd på sidelinjen.
 
Han havde aldrig før været skadet på den måde og hændelserne uden for banen gjorde det sværere at acceptere Michael Laudrup – faderfigurens fyring. Den 4. februar offentliggjorde Swansea, at Laudrup, efter lidt mere end 18 måneder i klubben, ikke længere skulle være manager.
 
Michu havde efterfølgende en hård forårssæson. Han kunne ikke længere tage de dybe løb og så hæmmet ud, når han spillede. Fra drøm til virkelighed for den følsomme spanier, der ikke var med i holdkammeraternes successer, men i stedet blev tilsidesat.
 
Fodboldens forlystelsespark er en vej, udstyret med både op – og nedture. Michu havde ramt et hul, der kun skulle graves dybere i efterårsmånederne af 2014.
 
Serie A's største flop'køb'
 
Da sommeren 2014 kom blev parterne enige om, at det var bedst at prøve noget nyt. Efter en del forhandlinger kom man frem til, at Michu skulle udlejes til Serie A-klubben SSC Napoli. Efter ganske få kampe som offensiv midtbanespiller blev han fundet for let. Napoli-staben så ikke det lys i ham, som han havde fået med i anbefalingerne fra England. Michu blev sat ud af truppen.
 
Den 4. november 2014. Godt et år efter den første skade stoppede eventyret i Swansea. Michu bliver diagnosticeret med benhindebetændelse. En tilstand, der er kronisk og skaber en vedvarende betændelsestilstand i vævet omkring knoglerne ved skinnebenet. Michu blev erklæret ude for resten af sæsonen 2014/15. Glæden var helt væk. 
 
Michu blev stemplet som Serie A’s største fejlkøb af landets fodboldmedier. Den glade dreng havde ikke længere det brede smil på. Fansene, der elskede ham, var han ikke længere hos. Et år på sidelinjen i Italien fik Michus fodboldlyst til at forsvinde. Han huskede på livets andre forunderligheder og drømte sig tilbage til en tid, der var væk.
 
''Jeg voksede op der. Det er der, jeg tager hen, når jeg skal hjem''
 
Da han i sommeren 2015 var tilbage i Swansea, stod det hurtigt klart, at Garry Monk ikke ville benytte sin tidligere holdkammerat. Til managerens forsvar skal det siges, at Michu ikke længere var den samme. Den samme glade dreng, men ikke længere med fodbolden først inde på livet.
 
Michu fik i efteråret 2015 annulleret sin aftale med Swansea City, der oprindeligt løb til sommeren 2016. En kontrakt, der blev tegnet i januar 2013 efter et fantastisk halvår i den hvide trøje.
 
Flere mindre Premier League-klubber blev sat i forbindelse med Michu, der to år tidligere havde et prisskilt på omkring 300 millioner på sit hoved og med klubber som Arsenal og Manchester United interesseret på rygtebasis. Sådan gik det dog ikke. Faktisk langt fra.
 
Den følsomme spanier, som i marts 2015 rundede de 29 år, ville genvinde lysten til fodboldspillet. Han ville slikke sine sår og genfinde smilet langt fra det mediecirkus, der først gjorde ham til helt og siden piskede ham som flop få øjeblikke senere. Han skrev i efteråret under med Union de Langreo. En klub, der ligger 20 kilometer fra Michus fødested i Oviedo.
 
Jeg voksede op der. Det er der, jeg tager hen, når jeg skal hjem. En replik, man ikke hører fra mange fodboldspillere og en replik, der fik 800 tilskuere til at møde op til Michus debut i starten af januar. Langreos sejr på 3-0 over Covadonga i den fjerdebeste spanske række.
 
Der er langt fra Catedral de Oviedo til London, hvor Michu i en fjern fortid scorede to gange mod Arsenal. Roen her er anderledes. I vinterhalvåret er kampprogrammet mindre stramt, dagene kortere, vejret mere mildt. Langt fra regnen, Premier Leagues uendelige pres og de sultne journalister på lur.
 
Som billedet hænger der på væggen.. Michu, der løber ud mod publikum på The Liberty Stadium, efter et mål mod Queens Park Rangers. Det er ikke kun et billede af Michu. Det er et billede, der beskriver den fodboldverden, vi er vidner til. En omskiftelig verden, der er historier om liv og død. Glæde og ulykke.
 
Michu havde verden på sine skuldre. Nu har han trukket sig tilbage til rødderne. Tilbage dertil, hvor man hælder cideren på gulvet, fordi det er sådan, man altid har gjort.
 

Annonce