Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Derfor er græsset grønnere i Premier League

Af Redaktionen
16.03.2016 Kl. 20:06
Hver eneste dag sørger Premier League-klubbernes greenkeepere for, at alle os seere hver uge kan se fodbold på højeste niveau uden mudrede eller hullede græstæpper. De britiske greenkeepere har udviklet sig til at blive de bedste i verden, men hvad er det helt præcist, de gør anderledes derovre?

Fire spillerunder på tolv dage. Det er, hvad der skal spilles i Premier League fra den 21. december til og med 1. januar, hvorefter spillerne endelig kan få sig et velfortjent pusterum, mens Premier League-plænerne på de engelske stadions slikker de sår, de har pådraget sig i kampenes hede. 

Heldigvis har banerne de bedste greenkeepere i verden til at passe på sig. Græstæpperne får stort set samme opmærksomhed som spillertruppen, for hver evig eneste dag sørger greenkeeperne for, at banerne står fejlfrit, når det igen er blevet tid til at fløjte op for et nyt opgør, som atter vil pløje græstæpperne op.
 
De britiske greenkeepere har udviklet sig til de bedste i verden på deres felt. Når det engelske landshold tager på træningslejr, så har de deres egen greenkeeper med, som sørger for at standarden lever op til det, de er vant til fra deres hjemland. FC København har haft en britisk greenkeeper, Paris Saint-Germain, Real Madrid og Ajax Amsterdams nuværende greenkeepere er alle headhuntet fra Premier League-klubber, og det er ingen tilfældighed. 
 
For der bliver stillet store krav til kvaliteten af deres arbejde. Banerne skal hver uge leve op til de krav, der bliver stillet af The Insititute of Groundsmanship, som er en organisation med stolte tradioner. Den blev udklækket på den traditionsrige Eton School, som har været hjemsted for kongefamilien, og samtidig har uddannet hele 16 britiske Premierministre. 
 
”Det var ligesom der, det hele startede, og det har betydet, at vores organisation konstant har fokuseret på kvalitet og høje standarder. Og det er der, hele den engelske tradition for gode greenkeepere stammer fra,” fortæller Geoff Webb der er administrerende direktør hos The Institute of Groundsmanship. 
 
Og IOG er organisationen, der står for hele uddannelsen og træningen af de mange britiske greenkeepere, der uddannes og spredes ud over de mange forskellige sportsgrene, som i Storbritannien dyrkes på græs. For uanset om vi taler om fodbold, cricket, tennis eller hestevæddeløb, så er der en professionel greenkeeper tilknyttet og ofte også en lærling. 
 
”Vi har et stort system, der er udarbejdet udelukkende med det formål at skabe gode greenkeepere, nemlig The Instititute of Groundsmandship. I Storbritannien er Premier League medlem af IOG. Det betyder, at alle de greenkeepere, der er ansat af en klub, som spiller i Premier League, uanset om det er greenkeeper-chefen, eller en der arbejder længere nede i hierarkiet, så følger de de standarder, vi har fastsat,” fortæller Geoff Webb. 
 
Starter i 16 års alderen 
 
Allerede som 16-årig kan man tage sine første skridt mod en karriere i en stor fodboldklub, hvor de direkte fra skolebænken bliver sendt i lære. 
 
I begyndelsen vil det typisk ske i en mindre klub, men i takt med de kommer længere ind i uddannelsen og suger flere erfaringer til sig, får de mulighed for at rykke videre til steder som Emirates Stadium eller Anfield, hvor der stilles endnu større krav, og måske bliver de en dag headhuntet af en storklub i udlandet. 
 
”Vi kan tage Paul Burgess som eksempel. Hans første lærlingejob var hos en lokal klub i Blackpool-området. Men efter han havde taget de kurser, der var krævet, og han havde suget nok erfaring til sig, rykkede han videre til Blackpool FC, som på nuværende tidspunkt spiller i The Championship. Derefter dimitterede han endnu engang og flyttede videre til Arsenal, hvor han kom i lære på klubbens træningsanlæg, inden han kvalificerede sig til et job på Emirates Stadium. Der arbejdede han, indtil han blev headhuntet til Santiago Bernabeu i Real Madrid, hvor han nu er chef-greenkeeper,” fortæller Geoff Webb. 
 
Uddannelsen som greenkeeper er derfor ikke defineret efter et bestemt antal år, som man kender det fra uddannelser herhjemme. Derimod er det op til den enkelte, der vil uddanne sig til greenkeeper at sørge for at holde sig opdateret med kurser og suge så meget viden med sig fra hver enkelt arbejdsdag. Og Geoff Webb er lykkelig for, at der findes levende eksempler som Paul Burgess, for det er med til at øge interessen for at vælge greenkeeper-erhvervet, når de unge sidder derhjemme og overvejer deres fremtidsdrømme. 
 
”Unge mennesker bliver mere inspirerede af jobbet. Det skyldes nok meget netop Paul Burgess og Jonathan Calderwood, [Greenkeeper i PSG] som er gået fra ret små job til kæmpe jobs. Det betyder at flere ser det som en karrieremulighed, og det inspirerer folk. Vi er heldige med, vi har den slags levende eksempler, som kan inspirere endnu flere unge til at blive greenkeepere.” 
Annonce