Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Stjerneparade: Hvad sker der i Saudi Arabien?

Af Jeppe Augustsen
04.06.2023 Kl. 11:35
Saudi Arabien går all in på at bringe de store stjerner til ligaen, men hvad er formålet?

Først Cristiano Ronaldo. Nu Karim Karim Benzema, og Lionel Messi kan meget vel blive den næste stjernespiller, der tager turen til den saudiske liga, Saudi Pro League.

Milliardaftaler er med til at lokke de helt store navne til Saudi Arabien, og fodboldfans kan drage paralleller til dengang flere store navne skiftede til Kina. Men det her er en helt anden liga.

Med al respekt for Didier Drogba, Oscar, Ricardo Carvalho og hvem der ellers tog turen til Kina, så snakker vi nu om de absolut største navne i spillet.

Men hvad er formålet med at få de aldrende stjernespillere til den saudiske liga? Det er noget, vi dykker lidt nærmere i i denne artikel.

Public Investment Fund

For at kunne forstå, hvordan det kan lade sig gøre at kunne tiltrække Ronaldo & Co. med milliardaftaler, skal man se på, hvor pengene kommer fra – og de kommer primært fra den saudiske investeringsfond, Public Investment Fond (PIF), hvor kronprins Mohammed bin Salman sidder i spidsen som formand. Hvis det ringer en klokke, så er det også det investeringsselskab, som i 2021 købte 80 procent af Newcastle United. 

 

Ifølge New York Times er det PIF, der finansierer størstedelen af de midler, der bliver lavet i forbindelse med de gigantiske spillerkontrakter. PIF har også underselskaber, som er med til at sponsorer ligaen og klubberne. 

I Premier League og mange andre ligaer er det klubberne, der bestemmer, hvem der skal købes, men sådan er det som sådan ikke i Saudi Arabien.

Her er det ligaen, der primært står for at få de store transfers på plads. Hvorfor? På den måde er det ligaen, som bakkes op af PIF, der er med til at bygge den globale profil, som Saudi Pro League ønsker at have. 

En engelsk direktør er ved roret

Hvem står i spidsen for den saudiske liga? Det gør englænderen, Garry Cook, som har en fortid i Manchester City, Nike og UFC. 

Han blev udpeget som ligaens præsident/administrerende direktør tilbage i januar, og det er også et bevis på, at Saudi Arabien har store fodboldplaner for nationen.

– Sportsministeriet har forpligtet sig til at levere en bredere rolle for sporten som en del af nationens 'Vision 2030', og her er fodbold, som den mest populære sport, central i denne mission. Vi er blevet udfordret til at levere et transformationsprogram for fodbold på den store globale scene.

– Jeg har fået en varm velkomst i Riyadh og ser frem til at arbejde for at realisere vores ambitioner om at gøre saudisk fodbold til et 'powerhouse' af det globale spil, lød det fra Garry Cook, da han blev ansat som direktør.

Fokus på fire saudiske klubber

Riyadh og Jeddah er de to byer, som ligaen og PIF har stort fokus på – og her har man en klar strategi om at få tre store navne til to klubber i hver by. En af de klubber er Al Nassr FC, hvor Cristiano Ronaldo spiller og har base i Riyadh. 

Al-Ittihad, som Karim Benzema er på vej til, har base i Jeddah, mens Al Hilal, der afventer en beslutning fra Lionel Messi, også har base i Riyadh. Den fjerde klub, som man har fokus på og har base i Jeddah, er Al-Ahli. 

Derudover er der 12 klubber i ligaen, hvor otte andre topspillere skal fordeles ud på, skriver New York Times.

Premier League-navne figurerer på den saudiske ønskeliste

Saudi Pro League og Garry Cook har efter sigende udarbejdet en liste over potentielle spillere, som de gerne vil bringe til ligaen, og den inkluderer flere Premier League-spillere.

Roberto Firmino, N'Golo Kanté, Wilfried Zaha og Adama Traore er nogle af de spillere, som er i ligaens søgelys.

Derudover melder Ben Jacobs, at den tidligere Liverpool-stjerne, Sadio Mané, også er til at finde på listen. 

Flere spanske medier melder også, at spillere som Sergio Busquets og Sergio Ramos meget vel også kan være på vej til Saudi Arabien.


 

Annonce