Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Smart: Derfor har Chelsea ingen problemer med FFP

Af Morten Bruun Jørgensen
17.01.2024 Kl. 17:07

Fodboldfans har stillet sig spørgsmålet igen og igen det seneste halvandet år. Hvordan kan Chelsea undgå at havne i problemer med Financial Fair Play? Det får du svaret på i denne artikel. 

Når man som Chelsea har brugt mere end otte milliarder kroner på nye spillere siden sommeren 2022, er det en naturlig undren. For det er aldrig set før i fodboldverdenen, at et hold har været i stand til at bruge så mange – og så endda uden at bryde reglerne. 

Lad os starte med de tørre fakta og se på Chelseas transferudgifter og -indtægter siden begyndelsen på 2021/22-sæsonen. Som bekendt er det en treårig periode, hvor det samlede underskud maksimalt må være 911 millioner kroner. Er den det, er der ingen problemer. 

2021/22-sæsonen

IndPris i dkkUdPris i dkk
Romelu Lukaku843 millionerTammy Abraham306 millioner
Saúl Ñíguez37 millionerKurt Zouma261 millioner
Fikayo Tomori236 millioner
Marc Guéhi174 millioner
Davide Zappacosta45 millioner
Victor Moses37 millioner
Tiémoué Bakayoko22 millioner
Olivier Giroud21 millioner
I alt: 880 millionerI alt: 1,1 milliarder

2022/23-sæsonen

IndPris i dkkUdPris i dkk
Enzo Fernández902 millionerTimo Werner149 millioner
Wesley Fofana600 millionerEmerson115 millioner
Mykhaylo Mudryk522 millionerJorginho84 millioner
Marc Cucurella487 millionerBilly Gilmour62 millioner
Raheem Sterling419 millionerRomelu Lukaku59 millioner
Benoit Badiashile283 millionerMichy Batshuayi26 millioner
Kalidou Koulibaly283 millionerMalang Sarr7 millioner
Noni Madueke261 millionerKenedy4 millioner
Malo Gusto224 millioner
Carney Chukwuemeka134 millioner
Andrey Santos93 millioner
David Datro Fofana90 millioner
Pierre-Emerick Aubameyang90 millioner
João Félix82 millioner
Gabriel Slonina68 millioner
Denis Zakaria22 millioner
I alt: 4,6 milliarderI alt: 506 millioner

2023/24-sæsonen

IndPris i dkkUdPris i dkk
Moisés Caicedo865 millionerKai Havertz559 millioner
Roméo Lavia463 millionerMason Mount479 millioner
Christopher Nkunku448 millionerMateo Kovacic217 millioner
Cole Palmer351 millionerKalidou Koulibaly172 millioner
Axel Disasi336 millionerChristian Pulisic149 millioner
Nicolas Jackson276 millionerEdouard Mendy138 millioner
Robert Sánchez214 millionerRuben Loftus-Cheek137 millioner
Lesley Ugochukwu201 millionerEthan Ampadu60 millioner
Deivid Washington119 millionerRomelu Lukaku43 millioner
Ãngelo112 millionerCallum Hudson-Odoi26 millioner
Djordje Petrovic104 millionerDiego Moreira21 millioner
Kepa Arrizabalaga7 millioner
I alt: 3,5 milliarderI alt: 2 milliarder

I alt har Chelsea i perioden brugt ni milliarder kroner på nye spillere. Samtidig er der blevet solgt for 3,6 milliarder kroner. Det giver et samlet transferunderskud på 5,4 milliarder kroner.

Når man ser sådan på det, er det svært at forstå, hvordan Chelsea ikke er havnet i fedtefadet hos Premier League. Men lad os se kigge på, hvorfor det ikke er tilfældet.

Amortisering

Her vil vi introducere dig for begrebet amortisering. Det er noget, som Chelsea har gjort rigtig meget brug af. The Blues har også udnyttet et hul i systemet hos både UEFA og Premier League ved at give lange kontrakter til de nye spillere.

Således er der en hel del af Chelseas nye spillere, som har fået kontrakter på syv år eller mere. Dermed har klubben været i stand til at sprede transferomkostninger ud over hele kontraktperioden.

Både UEFA og Premier League har dog sidenhen lavet reglerne om. Nu er det maksimalt muligt at dele transferudgifterne ud over en femårig periode.

Faktaboks

Amortiseringsreglen går ud på, at klubber kan dele en transfersum ud over kontraktperioden.

Tidligere var den ubegrænset, men det er nu lavet om, så den maksimalt kan deles ud over fem år.

Hvis spiller X er købt for 100 millioner kroner og får en otteårig kontrakt, vil klubben nu kun kunne dele transfersummen ud over fem år.

Det betyder, at spiller X kun vil stå som en omkostning på 20 millioner kroner om året i regnskabet.

I UEFA-sammenhæng gælder amortiseringsreglen også i fem år.

Det forklarer altså en del om, hvorfor Chelsea ikke har problemer med Financial Fair Play. Men der er også flere andre faktorer.

Lønningerne

Selvom London-klubben har hentet et hav af nye spillere, er lønudgifterne ikke eksploderet. Faktisk slet ikke.

For en stor del af Chelseas nye spillere er unge talenter, der har været villig til at acceptere en lavere løn. Tidligere har Chelsea købt mere profilerede og etablerede spillere, der har været en stor omkostnings på lønfronten.

Lige nu betaler Chelsea ifølge Spotrac omkring 1,3 milliarder kroner om året på spillerlønninger. Det er mindre Arsenal, Manchester City og Manchester United. Sidstnævnte klub bruger næsten 1,8 milliarder kroner årligt på løn til sine spillere.

En del af forklaringen på, at Chelsea ikke er placeret i toppen af lønningslisten er også sommerens transfervindue. Her formåede The Blues nemlig at skille sig af med en række løntunge spillere. N’Golo Kanté, Callum Hudson-Odoi, Ruben Loftus-Cheek, Pierre-Emerick Aubameyang, César Azpilicueta, Kalidou Koulibaly og Mateo Kovacic tjente alle mere end en million kroner om ugen.

Smid Mason Mount, Kai Havertz og Christian Pulisic oven i hatten, og så har Chelsea altså skåret over en halv milliard lønkroner væk.

Af de spillere, der kom til i sommer, er det Christopher Nkunku og Moisés Caicedo, som nu tjener mere end en million kroner om ugen.

Alt det andet

Det var de tørre tal, som er de nemmeste at forholde sig til. Derudover kommer alt det, heriblandt sponsoraftaler, tv-penge og lignende.

Det er velkendt, at tv-aftalen i Premier League aldrig har været mere indbringende end nu. Det gavner også Chelsea, selvom placeringerne i tabellen ikke har givet så stort afkast som håbet.

Chelsea har især i denne sæson ydet en stor indsats for at stå stærkere rent kommercielt. Det er danske Casper Stylsvig blandt andre hentet ind til at hjælpe med. Han er således også en hovedmændene bag, at klubben for nylig landede en millionaftale med en kryptovirksomhed.

Den skyder således mange millioner i Chelsea for at være ærmesponsor i denne sæson. Efterfølgende bliver kryptovirksomheden også sponsor på klubbens træningstøj.

Aftaler som denne er også med til, at Chelsea aldrig har følt sig under pres grundet Financial Fair Play. I begyndelsen af januar gjorde Mauricio Pochettino også klart, at det ikke er en udfordring for The Blues.

Læs alle nyheder om Chelsea her.

Annonce