Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Ny sæson: Her er ni nye ting, der træder i kraft i 2022/23-sæsonen

Af Jeppe Augustsen
04.08.2022 Kl. 12:01
Flere nye ting er blevet indført til den nye Premier League-sæson.

En ny og interessant Premier League-sæson venter forude, som byder på tre nye klubber i form af Bournemouth, Fulham og Nottingham Forest.

Nye spillere er blevet hentet til klubberne, men der er også andre ting, der bliver nye i den nye sæson.

Nedenfor kan du se hvilke ni ting, der er nyt for Premier League-sæsonen 2022/23:

Fem udskiftninger

Det er en af de helt store ændringer ift. sidste sæson, hvor det nu er muligt for Premier League-managers at foretage fem udskiftninger pr. kamp.

Der er dog en regel om, at de fem udskiftninger skal foregå over tre gange (spilstop) i løbet af en kamp. Derudover kan man også foretage en udskiftning i halvlegen uden det medregnes i de tre spilstop.

Større bænk

I sidste sæson kunne man udpege syv spillere til udskiftningsbænken, og det er i denne sæson ændret til ni spillere. 

Nye dommere

Jon Moss, Martin Atkinson, Mike Dean og Kevin Friend lagde fløjten på hylden efter sidste sæson, hvor Mike Dean bliver VAR-dommer. 

Der er derfor kommet nye dommeren til efter at være forfremmet af PGMOL. Det gælder: Tom Bramall, Natalie Aspinall, Nick Greenhalgh, Steve Meredith

Nye regler ved straffespark

Førhen skulle en målmand blot være i kontakt med stregen, når bolden bliver sparket. 

Fremover skal målmanden have minimum én fod lige på eller bag linjen. En målmand kan altså ikke have én fod foran stregen, mens den anden fod blot rammer linjen og stadig går over stregen.

Kampudsættelser

Efter sidste års kaos med corona-udsættelser er der nu blevet sat rammer for kampsudsættelser:

En anmodning om udsættelse vil kun blive overvejet og set nærmere på, såfremt en klub har mindre end 10 markspillere og én målmand tilgængelig af de spillere, som fremgår på klubbens officielle trupliste eller har mindre en 15 markspillere og en målmand tilgængelig, som må spille en ligakamp. Det inkluderer altså også ungdomsspillere, som ikke er en del af den officielle trupliste. 

En spiller vil blive set som utilgængelig, hvis der er tale om karantæne, skade eller sygdom.

Er der tale om Covid-19, skal spilleren været testet positiv fem dage før kamp (som skal bekræftes at klubbens læge) eller utilgængelig pga. regeringens restriktionsregler ift. Covid-19, som kan skifte.

En spiller vil også være utilgængelig, hvis man er udtaget til en landskamp under FIFAs regler. 

Offside-kendelser ved bevidst/ubevidst spil

I lang tid har der været tvivl om disse bevidste og ubevidste handlinger, og derfor er der op til den nye sæson blevet lavet en klar definition om, hvornår en spiller bevidst spiller bolden eller ikke.

'Bevidst spil' er, når en spiller har kontrol over bolden med mulighed for:

– at spille bolden til en holdkammerat
– at vinde besiddelsen af bolden
– at cleare bolden (eksempelvis ved at sparke eller heade)

Hvis afleveringen, vinde boldbesiddelsen eller clearingen af spilleren i kontrol med bolden ikke er akkurat eller ikke succesfuld, så eliminerer det ikke, at spillere bevidst spiller bolden. 

Næste spørgsmål er så: Hvornår anses en spiller at have 'kontrol' over bolden? 

Følgende kriterier vil blive anvendt som indikationer for, om en spiller har kontrol over bolden og dermed bevidst har spillet bolden:

– bolden er kommet fra lang distance, og spilleren har frit udsyn til bolden
– bolden kommer ikke hurtigt
– boldens retning kommer ikke uventet
– spilleren havde tid til at koordinere kropsbevægelsen. Det er altså ikke tilfældet, når man strækker sig hurtigt, hopper eller andet, hvor man har begrænset kontrol.
– en bold ved jorden er nemmere at spille end en bold i luften

Ingen 'knæ' ved hver kamp

Premier League-spillerne vil ikke sætte sig på knæet, når kampene fløjtes op. I stedet har kaptajnerne i de 20 klubber udvalgt nogle kampe, hvor det bliver gjort, men til at starte med bliver det gjort til alle 10 kampe i 1. spillerunde. 

Flere bolde rundt om banen

I den nye sæson bliver der indført et 'multiball system', der betyder, at der vil være flere bolde tilgængelig rundt omkring uden for banen. I alt vil der være 10 bolde. 

Der er naturligvis kampbolden. Derudover har fjerdedommeren også en bolden ved sig, og de resterende otte bolde er fordelt rundt omkring på banen. Disse bolde vil blive placeret oven på en kegle, hvor boldassistenter skal kaste disse bolde hen til den pågældende spiller.

Formålet med dette systemt er at få mindre tidsudtrækning.

Vinterpause

For første gang kommer der en længere pause i Premier League i november og december, da VM i Qatar skal afvikles.

Sidste PL-runde inden VM er den 12-13. november, og den 26. december er der igen Premier League-fodbold.

Annonce