Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

KLUMME: Kan Arsenal virkelig gøre det utænkelige?

Af Emil Plovgaard
24.01.2023 Kl. 17:26
Det velspillende og homogene mandskab har set overbevisende ud hidtil i sæsonen, men holder forsvaret af førstepladsen mon sæsonen ud?

Dette er en klumme og dermed udtryk for skribentens egne holdninger.

Arsenal har været en fryd for øjet i indeværende sæson.

Klubben indtager – ganske fortjent – førstepladsen i Premier League i øjeblikket, og ikke nok med dét, så leverer The Gunners seværdig fodbold.

Der var nok ellers mange, der kaldte på en fyring af Mikel Arteta, da tingene så værst ud for klubben fra Emirates. Da der ikke for alvor var nogen fremgang at spore i spillestilen i forhold til Unai Emery. Og da han endnu ikke helt havde fået lov at præge truppen via transfers.

LÆS OGSÅ: Arsenal overvejer bud på Juventus-stjerne

Hvor er det dog befriende, at der igen er kamp om mesterskabet. Inden sæsonstart havde jeg ellers bange anelser om, at Pep Guardiola og co. ville rydde bordet igen, men det er ikke sket. Jeg skal ellers lige love for, at Erling Haaland har programsat sig selv til fulde omdrejninger, lige siden nordmanden . Ok, præstationen i Haalands debut – Community Shield-nederlaget til Liverpool – var ikke den bedste, men det er vel de færreste, der husker tilbage på lige netop den kamp, hvis man ellers skal forsøge at gøre hans sæson op.

Arsenals forvandling er ret målbar i den forstand, at man kan kaste et blik på sidste sæsons resultater og sammenligne dem med denne sæsons. Eksempelvis tabte Mikel Artetas mandskab med 0-2 til Brentford i 2021/22-sæsonen, mens man i denne sæson besejrede Thomas Frank og co. med 3-0. De to kampe fortæller noget om, hvor meget Arsenal egentlig har rykket sig. Og på ganske kort tid endda.

Men intet er som bekendt ovre, før den fede dame har sunget sit sidste vers. Det er vigtigt, at Arsenal holder momentum. Én enkelt dårlig dag på kontoret kan blive særdeles tungtvejende, når regnskabet for tabellen på Premier Leagues 38. spilledag skal gøres op.

LÆS OGSÅ: UEFA vil sætte en stopper for FFP-smuthul

Det kræver en sejr i de to indbyrdes opgør mod Manchester City. For husk nu lige på, at Arsenal end ikke har mødt sine direkte mesterskabskonkurrenter i denne sæson. Dermed kan kampene 15. februar (Emirates) og 26. april (Etihad) blive skelsættende og sæsondefinerende for begge mandskaber.

Det er to kampe, der for alt i verden ikke må tabes. Det vil formentlig være nok at være i stand til at holde City hen og fordele pointene indbyrdes. Så kan Arsenal, som de har vist sig i stand til hidtil, gøre arbejdet færdigt mod de mindre hold i ligaen.

Og hvor stort et minus bliver det, at Gabriel Jesus er ude frem til marts? Det er dog også spørgsmålet, om han er fraværende så længe. Mandag fortalte den brasilianske offensivstjerne nemlig til UFC-kæmperen Khabib Nurmagomedov, at han er sin skade kvit om fem uger. Eddie Nketiah har dog med sine indhop siden Jesus’ skade vist sig som en brugbar erstatning, og som en spiller Arsenal ikke må negligere i løbet af de kommende sæsoner. Den 23-årige angriber har i mange år været i venteposition og været på nippet til at få betegnelsen evighedstalent kastet ned over sig. På anden juledag fik han sæsonens første plads i startopstillingen. Det var en chance, han greb, for allerede dér tog han tyren ved hornene med sin ene scoring i 3-1-sejren over West Ham. Et større aftryk satte han dog i søndagens topkamp mod Manchester United, hvor han blev matchvinder i kampens tillægstid.

Uanset hvordan det hele ender, skal tilhængere af Arsenal nyde denne rejse under Mikel Arteta. For første gang siden Invincibles-sæsonen i 2003/04-sæsonen føles det, som om, man har samlet et homogent, spillelystent hold på benene. Set udefra virker holdet som godt sammenspillet, og det er måske noget af det allervigtigste i jagten på succes. Holdet har vist, at det er i stand til at gå på kompromis med egen spilletid, når det har været mere givtigt, og det er et stort plus.

Er Arsenal i stand til at holde på stammen af unge spillere, der vil bevise sig, er der nok også gode muligheder for yderligere succes i de kommende sæsoner. En spiller som Bukayo Saka har jo været på et helt andet niveau, siden han brændte et straffespark i EM-finalen mod Italien i sommeren ‘21, og siden blev udsat for groteske hadbeskeder med racistisk indhold.

Kan Arsenal virkelig gøre det utænkelige og vinde klubbens første mesterskab siden 2004, hvor en offensiv kerne af Freddie Ljungberg, Robert Pirés og Thierry Henry sikrede guldet? Uovervindelige bliver klubben dog ikke i denne sæson. Det sørgede Manchester United for i begyndelsen af september med en 3-1-sejr.

Fundamentet er støbt, men vejen er brolagt med udfordringer, og det kræver samme hidtidige snilde fra Mikel Arteta sæsonen ud, hvis det skal lykkes.

Pointsnittet ligger i øjeblikket på 2,63 pr. kamp halvvejs inde i turneringen, og da Liverpool i 2019/20-sæsonen blev den seneste klub til at bryde med Manchester Citys nyetablerede mesterskabsmonopol, skete det med en pointtotal på 99. Noget lignende skal der med stor sandsynlighed til i denne sæson.

LÆS OGSÅ: Ny Premier League-signing slår vild rekord

LÆS OGSÅ: Tottenham kaprer Premier League-transfer

Annonce