Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Forklaringen: Derfor hedder det 'Boxing Day'

Af Redaktionen
25.12.2020 Kl. 11:21
Datoen den 26. december er en fantastisk dag for alle Premier League-fans, for der er jo altid stor spillerunde. Men hvad betyder dagen egentlig, historisk set?

Boxing Day har faktisk intet med Premier League at gøre – ikke direkte – men dermed ikke sagt, at det fulde program i Premier League ikke relaterer sig til Boxing Days værdier.

Begrebet 'Boxing Day' strækker sig tilbage til middelalderen, omkring det 14. århundrede.

Dengang var England meget opdelt i sociale klasser og skellet imellem rig og fattig var milevidt større end det er anno. 2021.

Den 26. december var der tradition for, at tjenestefolk, bønder mm. fik en lille julegave af deres herremænd – en boks, der typisk indeholdt brugbare, praktiske gaver, men sommetider også penge eller naturalier.

Det var altid en dag, der blev set frem imod og dermed fik den det noget mytiske tilnavn, 'Boxing Day'. En slags gavedag og en helt uhørt ting efter datidens normer, hvor det var ydelse før nydelse, og gaver var en svær sjældenhed.

Boxing Day fejres altid d. 26 december og som med så mange andre ting, så er dagen kommercialiseret og moderniseret. Dagen bruges i dag som en stor shoppedag i især England og USA. Det er selvom, det er en helligdag for institutioner og banker, som alle har lukket. 

Selvom tjenestefolkene fik gaver, så var det som regel ikke et signal til at holde fri. Eftersom fodbold i England traditionelt var en sport for arbejderne, så har det heller aldrig været et emne, at fodboldspillerne skulle holde fri på denne dag, hvilket er en af grundende til, at juleprogrammet er så elsket alle steder i dag.

Det er en tradition, som ikke kan eller vil brydes.

Der bliver også traditionelt spillet fuldt program i både Irland – og Skotland og i gamle dage var det altid sådan, at man i Premier League mødte de lokale rivaler på den traditionerige dag – mest for at undgå at rejse langt i dårligt vejr og megen trafik. 

Boxing Day er bare vigtig i England. Der er nemlig slet ikke tradition for at spille engelsk fodbold d. 25 december, Juledag. Den seneste kamp dér var helt tilbage i 1959, da Sheffield slog Wrexham med 5-3.

Der er i i hvert fald ingen grund til ikke at glæde sig – Boxing Day er over os og det betyder på med shortsene, korte ærmer og de sorte læderstøvler, juleprogrammet og Premier League, når det er allerbedst.

Annonce