Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

EKSKLUSIVT: Livet som PL-kommentator

Af Gustav Tornby
20.01.2015 Kl. 18:16
Mange fodboldfanatikere vil formentlig se jobbet som kommentator for at være et af de fedeste jobs i verden, men hvad indeholder jobbet præcist? Vi har snakket med Niels Christian Frederiksen og Morten Bruun om livet som fodboldkommentator.

 

NCF: Ha, den er svær. Det er jo store øjeblikke hver eneste weekend, synes jeg. Men når det er sagt, så er mit største øjeblik 25-året Hillsborough på Anfield i april måned, da Liverpool slog Manchester City med 3-2, og Steven Gerrard efterfølgende holdte tale for Liverpool-spillerne. Jeg er ikke Liverpool-fan eller noget som helst, men det rører da én, ellers så skal man da være mærkeligt skruet sammen, når det er så stor en mindehøjtidelighed for en sådan forfærdelig katastrofe, som det var. Det var en speciel eftermiddag, det var det.

Bruun: Jeg kan simpelthen ikke vælge et enkelt øjeblik. Personligt var det jo meget stort, da jeg på King Power Stadium sammen med Peter Piil fik fuld plade, som vi kalder det, altså at have besøgt alle stadions i Premier League. Foruden dette kan jeg heller ikke komme uden om kampen på Old Trafford nogle år tilbage mellem Manchester United og Liverpool, hvor Dimitar Berbatov scorede hattrick i 3-2-opgøret. Man plejer at sige, at der skal noget helt specielt for at løfte fansene og stemningen på Old Trafford, og det var det her altså. Ellers var Sir Alex Fergusons afskedskamp også kæmpestor og speciel for mig. 

NCF: Der er mange ting jeg rigtigt godt kan lide. Det gode er jo, at man sådan grundlæggende har fået lov til at arbejde med det, man holder allermest af, altså fodbold. Det er bare et privilegium, og det skal man værdsætte og tænke på, hver eneste gang man tager afsted. Jeg ved godt det lyder sådan helt religiøst, men man skal virkelig værdsætte det for det er et godt job, det er det. Det er nærmest lige som en præst i en kirke, bortset fra, at jeg prædiker for 100.000 og præsten 50. Det er virkelig et privilegium, at man sidder med en menighed, som ved en masse, og er rigtigt rigtigt interesseret i det. Det er vildt at tænke på, at jeg får penge for noget, som folk betaler for.

Bruun: Jamen det er jo, at jeg ser så mange fodboldkampe, det er min hobby, og det er noget jeg elsker. Man kan sige, at nu har jeg kommenteret over 100 engelske fodboldkampe, så nogle vil nok tro, at det begynder at blive kedeligt, men det gør det simpelthen ikke. Det tidspunkt, hvor jeg vågner op og siger til mig selv: ”Åh nej, skal jeg nu til Anfield igen”, jamen så er jeg ikke kommentator mere.

Hvad er der af negative aspekter ved jobbet?

NCF: Ha, der er ikke nogle, overhovedet. Der er nogle, der snakker om, at det er hårdt, at vi ikke altid får det bedste mad, og altid bor på de bedste hoteller, men det synes jeg er ren og skær forkælelse. Hvis du spørger min kone, så vil hun sige, at det er negativt, at hun skal passe ungerne, mens jeg bare sover på hotel og spiser på restaurant og ser fodbold, så det er nok hende du skal snakke med. Jeg synes ikke der er noget negativt.

Bruun: Nogle gange, så synes jeg på nogle stadions, at de, som sådan står for at få os på plads, nogle gange ytrer sig som om, at vi er lidt i vejen. Som om, at vi er en plage for de forskellige stadions, men altså, vi er kommet til deres stadions for at brande dem, så jeg ved ærligt talt ikke hvad de klager over. Men hvis jeg skulle nævne noget, så skulle det være det.

NCF: Typisk vil det være sådan, at man har kamp og lørdagen, så står man op, og flyver til England omkring kl. 8 eller sådan noget, fra Kastrup af. Så lander man, lad os sige i Manchester og så kører man ind og afleverer sin kuffert inde i Manchester og så kører man ellers på stadion – der er man sådan 2,5 time før kampstart. Undervejs har man sendt en masse tweets ud og får snakket med nogle af de engelske journalister og hører, hvordan det går. Så går vi typisk ned og mærker banen, og får lavet et interview, hvor vi nævner startopstillinger og lignende. Så kommenterer vi kampen og efterfølgende gør jeg det, at jeg tager direkte til den næste by man skal være i, for jeg vil helst være på den sikre side, hvis togene nu skulle strejke eller lignende, så er jeg der i god tid. Så kører samme procedure igen.

Bruun: Jeg vil typisk flyve fra Billund til London Stansted tidligt lørdag morgen, og så alt efter, hvor jeg skal kommentere henne så lejer jeg enten en bil, eller hvis det er i London så tager jeg Stansted expressen ind til London. Modsat mange andre så kan jeg faktisk rigtigt godt lide at køre bil i England, til trods for, at man skal køre i den modsatte side. Så tager vi ud til stadion og kommenterer og flyver hjem igen alt afhængigt af hvornår flyveren letter. Alternativet det er jo at køre 3 timer til Kastrup og så flyve til Manchester, men jeg kan nu så godt lide at køre i England, så det er hovedsageligt det jeg gør.

Hvordan forbereder du dig til en kamp?

NCF: Jeg forbereder altid det hele hjemmefra. Jeg læser altid aviserne og ser morgen-tv, når jeg er i England, men ellers så er al forberedelse foregået hjemmefra. Generelt så er forberedelsen over hele ugen, hvor jeg beder nogle fra biblioteket om at finde videoklip med højdepunkter fra de to holds seneste kampe. Jeg læser desuden gennem ugen online-aviser fra England, ikke kun engelske, men jeg har rigtigt mange abonnementer, så jeg sidder på min iPad i løbet af ugen og læser hist og pist. Desuden så ser jeg selvfølgelig en masse kampe fra de forgangne uger, jeg tror jeg ser mellem 8 og 10 kampe om ugen, af dem jeg selv kommenterer. Vi har et statistikfirma, der hedder Infostrada Sports, som ligger en statistikrapport forud for runden, i midtugen engang, så læser jeg den igennem, og plukker cirka 20% ud, som jeg synes kunne være relevant. Man bruger nok 8 timer på hver kamp. Og så har vi faktisk sådan nogle kort med de forskellige hold på, det var noget som Svend Gehrs faktisk opfandt, så tager jeg sådan 2 lapper med alt efter hvilke hold jeg skal kommentere.

Bruun: Altså hvis det er en Premier League kampe så forbereder jeg mig hovedsageligt 10% af hvad ville gøre, hvis det var en Europa League kamp mellem to hold fra Østeuropa ingen kender. Så altså jeg ser jo selvfølgelig en masse fodbold, alt det jeg kan komme til, læser nyheder og er meget glad for holdenes egen hjemmeside, hvor jeg kigger efter udtalelser fra manageren og eventuelle videoer fra pressemøder. Ellers så når jeg kommer til England køber vi typisk en masse engelske aviser såsom Liverpool Echo eller Manchester Evening News, og læser dem, hvilket giver rigtigt meget. Ud over dette har jeg et kartotek med kort over de 20 hold i Premier League, hvor jeg også har til La Liga, og så er det bare at tage en mappe ud alt efter hvilke hold jeg kommenterer, og så afsted til England.

NCF: Der er jo ikke som sådan nogen direkte uddannelse til jobbet. Jeg startede med at læse statskundskab, men fandt ud af, inden jeg skulle til at skrive bachelor, men fandt egentlig ud af, at jeg ville være journalist. Det tog fire år, undervejs, der skrev jeg lidt for Politiken, men så på Politiken, der havde jeg en chef fra England, som blev chef for TV3 Sporten, og så kom jeg derover. Det var ikke som kommentator, det var som alt muligt andet, reporter, og lignende. Det har så været inden for de seneste 10 år, hvor jeg har kommenteret, det startede på Viasat og så kom jeg faktisk over på 6’eren, det var kanal 5 dengang, hvor jeg kommenterede Bundesliga-fodbold. Så røg jeg tilbage til TV3, og skiftede igen videre til Canal 9, hvor jeg kommenterede hollandsk fodbold og så i foråret kom jeg tilbage til Viasat, hvor jeg så er nu.

Bruun: Jamen hovedsageligt gennem mit virke i Silkeborg, og dét, at jeg har været tidligere professionel fodboldspiller. Foruden dette er jeg jo også uddannet journalist, men det er hovedsageligt gennem min tidligere professionelle karriere, at jeg blev ansat. Jamen jeg er faktisk den, som har været hos SBS i længst tid. Jeg startede med at kommentere lidt kampe helt tilbage i 1993, så ja, jeg har været kørende i et stykke tid nu.

NCF: Det skal de fordi I er rigtigt dygtige, I brænder for det I laver. Så det er passionen, der skinner tydeligt igennem, det synes jeg. Det er vel derfor, folk skal læse nyhederne hos jer – i har stor viden. I ved meget om hvad i laver og i er meget passionerede, så ja, stor kadeau for det.

Bruun: Jamen det skal de, da det er fokuseret på Premier League, og da man slipper for at læse nyheder om for eksempel 2. Division Øst, som nogle gange kommer frem andre steder. 

Annonce