Kommentar: Mente I det der, West Ham?

Af Marcus Sørensen
26.08.2016 Kl. 17:31
West Ham leverede ekstremt skidt over to kampe mod Astra i Europa League, men hvem bærer skylden for det samlede nederlag til rumænerne?

I forrige runde af Champions League-kvalifikationen sendte FC København Astra ud efter en god gammeldags røvfuld på blot én halvleg i Parken, hvor FC København ved pausen af returkampen var foran med hele 3-0. Klasseforskel mellem de to hold, hvor sejren endda kunne have været større, hvis FCK havde udnyttet de mange chancer.

Astra gik dermed direkte over i playoff-runden i Europa League-kvalifikationen, hvor West Ham ventede. Umiddelbart en svær modstander, men rumænerne har tidligere taget brodden af Hammers, da de for et år siden slog London-klubben ud i samme turnering.

Og nu til det, det gælder om. Spillet på banen. West Ham begyndte på udebane, hvor en del reserver fra i spil. Her bragte man sig i første halvleg foran med 0-1 på et straffespark, inden Astra kort før slutfløjt sikrede 1-1 efter et hjørnespark. Ikke et dårligt resultat for West Ham, der havde alt i egne hænder før hjemmekampen på deres nye hjemmebane i det østlige London.

I aftes gæstede Astra så det olympiske stadion, hvor der var noget der ligner udsolgt, efter at kapaciteten på 60.000 er blevet nedsat til 57.000 af sikkerhedsmæssige hensyn. Her forventede alle, at West Ham ville gøre rent bord og sende Astra hjem med et brag. Igen var en del reserver at finde i startopstillingen hos Hammers, der dog alligevel havde spillere som Winston Reid, Michail Antonio, Cheikhou Kouyate og nyindkøbte Jonathan Calleri med fra start.

West Ham-ejer David Gold skulle da også på forhånd ud og pointere på Twitter, at klubben manglede hele ni førsteholdsspillere på grund af skader. Dette meldte han altså ud INDEN kampen. En klub som West Ham, der slår sig højt op på at ville i Champions League inden for få år, skal under alle omstændigheder kunne slå et Astra-hold, der er ja – middelmådige – ud på hjemmebane.

Astra havde noget nær én chance i kampen. Men det var også en friløber, hvor West Ham-forsvaret tog sig en blunder og ikke gad løbe hjem. Der manglede fighterhjerte, mandsmod og generelt vilje til at vinde – for det lignede West Ham-spillerne ikke nogle, der ville. Den eneste, der viste lidt hos hjemmeholdet var indskiftede Ashley Fletcher, der ligner en light-udgave af Manchester Uniteds Marcus Rashford. End ikke West Hams kaptajn Winston Reid forsøgte at hive tropperne op.

Mod slutningen af første halvleg kom Astra foran, og derfor var der lagt op til et stormløb mod rumænernes mål i anden halvleg. Det blev dog ikke tilfældet, fordi hjemmeholdet sløsede og generelt ikke var aggressive nok, så de indimellem kom til at ligne kegler, fordi Astra trillede bolden forbi Hammers-midtbanen.

Slutfasen satte dog prikken over i'et på en forfærdelig West Ham-præstation. For det første lignede Bilics tropper ikke nogen, der havde travlt. Ud over Fletcher var der ingen, der løb ud for at hente boldene ved de mange spilstop, Astra fremtvang. Hjemmeholdet lavede konstant dumme boldtab og frispark, som satte tempoet helt i bund. Disse fejl kan forekomme i en hektisk slutfase, men problemet var, at der på ingen måde var aggressivitet eller vilje til at ville frem og score det mål, der kunne fremtvinge forlænget spilletid.

Astra i den anden ende var på INGEN måde en trussel, men alligevel holdt Bilic både Winston Reid og Ogbonna tilbage i slutfasen, hvor man konstant spillede lange bolde efter Antonio og Fletcher, selvom man med for eksempel Reid og indskiftede James Collins kunne give Astra-forsvaret store problemer i luftrummet, hvor udeholdet allerede havde vist store svagheder på de mange dødbolde.

West Ham fremtvang sig nærmest ikke det, der ligner en chance i de sidste 15 minutter, der var decideret pinlige for London-klubben – og ikke mindst frustrerende for de mange passionerede supportere, der sad på tribunen og oplevede deres hold levere en hjerteløs og uinspireret indsats.

Det er okay at tabe, hvis man yder en indsats, men det kan man ikke betegne West Hams 90 minutter i aftes for. Det virker alt sammen en smule useriøst, når klubben udtaler, at de vil i Champions League – hvilket mange i forvejen syntes var et ambitiøst mål for West Ham. Måske klubben skulle forsøge sig med et europæisk gruppespil af mindre kaliber, inden man forventer, at man kan spille med i det fineste selskab. De har trods alt tabt to år i træk til Astra – som FCK bankede i Parken et par uger før. I øvrigt ligger klubben blot nummer 11 i den rumænske liga, som vitterligt ikke er særligt god. Herudover har de en ejer, der sidder i fængsel og en manager, der har karantæne for at spille på fodboldkampe.