Arsenal FCAston Villa FCBrighton & Hove AlbionBurnleyChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedSheffield UnitedSouthamptonTottenham HotspurWest Bromwich AlbionWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
19:07:2021 15:45
Stadion Guide: Her er alt du kan og skal vide om Old Trafford

Stadions er esensen af, hvad det vil sige at være til fodbold. Det er en værtsplads for medrivende sportsøjeblikke, men det er også et samlested for ligesindede og et frirum fra hverdagens stress og jag. Stadions er rygraden af fodbold, og derfor finder mange interesse i viden om disse legendariske grunde, som særligt i England bærer en stor del af identiten i hver klub. Det her er alt, du skal vide om Old Trafford, teatret, der drømmer.


Old Trafford

Klub: Manchester United - Åbnet: 1910 - Kapacitet: 75,811

Historie og skildring

Manchester United er en af verdens største klubber med en af verdens mest omfattende trofæskab(e). Denne dominans af fodbold, ikke bare i England, men i hele Europa, kan også ses på det stadion, som omfavner United-spillerne, når de er på hjemmebane.

De Røde Djævle, som de senere er blevet kaldt, startede faktisk deres dage på et 50.000 sæde stort fort kaldt Bank Street, men klubbens daværende præseident 'Davies' ville større og bedre ting med klubben. Her valgte han en lokation tæt ved en park kaldet Trafford Park, mens en arkitekt ved navn Archibald Leitch blev hyret, som fik til opgave at konstruere et nyt stadion med dobbelt kapacitet.

Old Trafford blev åbnet den 19. februar 1910 i en kamp imod ingen andre end Liverpool, der tog derfra med en 4-3 sejr. Stadionet bestod dengang af en tribune med siddepladser og tre med ståpladser, mens det rapporteres, at lidt mere end 80.000 mand var til stede for at overvære opgøret.

Et meget gammelt billede af et meget nyt Old Trafford.

En kamp i 1939 står tilbage som den kamp, der officielt havde flest tilskuere i Old Traffords historie, dengang 76,962 overværede en kamp, der lettere overraskende ikke så United deltage. Det drejede sig i stedet om en FA Cup semifinale i mellem Wolves og Grimsby Town.

Derefter opstod Anden Verdenskrig, og det var ikke noget, Manchester Uniteds hjemmebane slap for at bemærke. Old Trafford lå nærmest i ruiner, og det tog i alt klubben otte år at genopbygge grunden, fra man begyndte. Først i 1949 havde holdet igen Old Trafford tilbage til brug, men denne gang i mindre version med færre siddepladser. Man havde i mellemtiden benyttet sig af Maine Road, rivalerne fra Manchester Citys hjemmebane.

Man begyndte at forbedre Old Trafford grundlæggende, hvor man i starten af 60'erne udarbejdede en omfattende udvidelse, der blandt andet gennemrenoverede United Road Stand (Nord tribunen), hvor de første VIP lignende bokse, i engelsk fodbolds historie, blev implenteret.

Dermed var Old Trafford så klar, som det overhovedet kunne være, da VM blev skudt i gang i England i 1966 (det eneste år, hvor 'det kom hjem'). Her huserede stadioent tre kampe og havde plads til omkring 60.000 mand.

I 70'ere og 80'erne fortsatte mindre forbedringer af Old Trafford, mens eksplosionen af hooliganisme satte sit præg på United fansenes elskede Old Trafford, der måtte vende sig til store sikkerhedshegn mellem blokke af fans, mens tilskuerne blev rykket længere væk fra banen.

I 90'erne ville man modernisere Old Trafford yderligere, hvorfor man planlagde og gjorde ved således, at der nu kun var siddepladser på stadion.

Det gjorde Old Trafford til et UEFA venligt stadion, da englænderne skulle være vært for EM 1996, hvor Uniteds hjemmebane blev tildelt hele fem opgør. 

I de følgende år blev der renoveret sådan, at 68.000 mand havde mulighed for at se med fra tribunerne, og i 2006 blev det gamle fodboldfort igen udvidet til den kapacitet, det rummer den dag i dag.

Old Trafford har været vært for en enkel Champions League finale, dengang Juve og AC Milan mødtes i 2003, og i 2011 blev stadionets nord tribune omdøbt til Sir Alex Ferguson Stand, selvfølgelig opkaldt efter den legendariske skotske træner.

Gianluca Zambrotto og Paulo Maldini i aktion på Old Trafford i 2003.

Sådan kommer du til Old Trafford

Old trafford ligger kun lidt over tre kilometer fra Manchesters bycentrum og lidt under fem kilometer fra byens hovedbanegård Manchester Piccadilly Station.

Ankommer man til stadion med offentlig transport anbefales det dog, at man benytter sig af Metrolink, Manchesters metronetværk. Fra Piccadilly Stadium er dette en 15 minutters tur til Old Trafford Station, som ligger fem minutters gang fra stadion.

Derudover er der som regel en række ekstra toge på kampdage, hvor du kan blive fragtet fra forskellige steder i centrum og hen til Old Trafford.

Adressen er for en god ordens skyld; Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Manchester, M16 0RA.

Billetter

Du kan købe billetter online her, men langt de fleste billetter uddeles til klub medlemmer.

Selvom Old Trafford er Englands største klubstadion med over 75.000 siddepladser, så kan det være svært at skaffe billet på egen hånd, og det kræver formentlig, at man vil gå på kompromis med egne forventninger til en storkamp.
 
Der er tre andre måder at gøre det på:
1. Gennem Travel2Football
2. Gennem supporterklubben 
3. Gennem uofficielle kilder som billetbureauer
 
Travel2Football er et rejsebureau, der har et troværdigt ry for deres omgang med United billetter. Prisen er, hvad den er, og der er her tale om billeter af 'lounge' karakter. Det vil sige, at der gives adgang til eksklusive lounge/bar faciliteter, inkluderer kampprogram, og så er der endda også mulighed for at opgradere til en størere pakke, som inkluderer champagne, fri bar og 4 retters menu før eller efter kampen. 
 
Uniteds supportklub, der rummer mere end 42.000 medlemmer er også et godt bud. Her er den klare fordel, at du er sikker på ægthed og levering af billet. Til gengæld ved du ikke, hvilken plads du får. Man kan i teorien risikere at betale 500 kroner for en billet for 30 pund. 
 
Mange tyer til billetbureauer, sortbørshajer og lignende. Det kan man også, og det kan lykkes og udmønte sig i en hurtig handel og et par sjældne billtetter. Men det ender oftere ud i overpriser, mens ægtheden af billetten samt leveringen som regel først kan vurderes, når man har betalt og er i Manchester ..
 
Stadion Tours
 
Old Traffords stadion rundvisninger indkluderer et kig på omklædningsrum, spillertunnelen med mere, mens du ligeledes inviteres ind på Manchester Unites Museum. Rundvisninger tæller omtrent 70 minutter, hvilket er eksklusivt tiden brugt i museet.
 
Det er ikke et krav at booke en tid til en stadion tour, men det anbefales. Du kan sikre dig en rundvisning af Old Trafford her.
 
 
TAK fordi du læste med. Er du interesseret i mere nyt om Old Trafford og en breddere dækning af engelsk fodbold, kan du følge vores Instagram profil, der dagligt opdateres med varierende, relevant indhold.

SENESTE NYT

OP | NED

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE