AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrighton & Hove AlbionBurnleyChelsea FCCrystal PalaceEverton FCLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNorwich CitySheffield UnitedSouthamptonTottenham HotspurWatford FCWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
07:04:2020 11:24
Den Forbudte Paragraf: Sådan kan PL-klubberne signe Mbappé, Neymar og Messi gratis

Der findes faktisk en paragraf, der gør det muligt for spillere at ophæve deres kontrakter med nuværende klubber.


Det ville være ufatteligt dårlig stil og et tilfælde næsten uden præcedens, men i principppet har Premier League-storklubberne chancen for at signe nogle af verdens største fodboldstjerner kvit og frit.

Det kræver bare, at man får en spiller som eksempelvis Lionel Messi, Kylian Mbappé eller Neymar til at aktivere FIFAs paragraf 17 under det internationale fodboldforbunds transferreguleringer.

Paragraffen dikterer nemlig, at spillere efter en treårig periode i en klub kan ophæve sin kontrakt uden nogen gyldig årsag og skifte videre.

Reglen opstod i 2001, da EU truede med at ulovliggøre det nuværende transfersystem, fordi de ødelagde fodboldspilleres bevægelsesfrihed og mulighed for at finde arbejde i et andet land på lige fod med normale arbejdere som du og jeg, der eksempelvis frit kan drage til Tyskland og finde arbejde.

Men det ville selvfølgelig være en katastrofe for en klub som eksempelvis Manchester United, hvis en spiller som Paul Pogba, der har været i klubben i mere end tre år og dermed har optjent retten til at bruge paragraf 17, valgte at påberåbe sig sig paragraffen for at ophæve sin kontrakt.

Derfor er der en uskreven regel klubberne imellem om, at man ikke lokker andre klubbers spillere til at bruge paragraffen.  Derfor er det faktisk kun sket én gang i historien, at en spiller har gjort brug af paragraf 17.

Skotske Andy Webster ophævede i 2006 sin kontrakt med Heart of Midlothian for at skifte til Wigan Athletic, som dengang var i Premier League. Da han gjorde brug af paragraf 17, havde han endnu et år tilbage på sin fireårig kontrakt med den skotske klub.

Det vilde er, at vi igen kan se paragraffen blive brugt til sommer, når FC Barcelona igen indleder jagten på Neymar.  Det skriver ESPN.

De spanske mestre ville foretrække at signe den brasilianske superstjerne på normal vis, men skulle Paris Saint-Germain nægte, skulle FC Barcelona seriøst være klar til at opfordre Neymar til at gøre brug af paragraf 17.

Der vil formentligt lyde et ramaskrig i fodboldverdenen, og Barcelona ville næppe gøre sig særligt populære på det, men det ville måske blive en præcedens for andre europæiske storklubber til at lave samme nummer.

Spillere som Lionel Messi, Kylian Mbappé, Marco Reus, Robert Lewandowski har eksempelvis også været i deres nuværende klubber i tre år eller mere til sommer og kunne i princippet også påberåbe sig paragraf 17 til at gennemtvinge et skifte.

 


SENESTE NYT

OP | NED

SENESTE NYT

OP | NED