AFC BournemouthArsenal FCBrighton & Hove AlbionBurnleyCardiff City FCChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCHuddersfield TownLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedSouthamptonTottenham HotspurWatford FCWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
07:12:2017 20:39
Aakjærs blog: Manchester City er ved at blive RIGTIG store

Torben Aakjær er klar med sin seneste blog her på PLBOLD.dk. Denne gang med fokus på Manchester City.


Aldrig før i Premier Leagues historie har et hold skrabet så mange point sammen, efter 15 runder, som tilfældet er for Manchester City i indeværende sæson. 14 sejre og blot 1 remis har resulteret i rekordhøsten på hele 43 point.

Vi taler ikke kun om smalle sejre, for i de 15 kampe har Peps tropper scoret hele 46 mål, hvilket er lige over 3 mål pr. kamp. 10 forskellige spillere, hvoraf Sterling og Aguero står noteret for hver 9 scoringer, har lavet de mange kasser, og med hele 8 point ned til nærmeste forfølger, bysbørnene fra United, kan City tilmed tåle at tabe, hvis det utænkelige skulle ske, i næste runde, hvor der er drabeligt lokalopgør på Old Trafford.

Kigger man tilbage på de 3 seneste sæsoner, så har den klub, som har været i spidsen efter 15 runder, også sluttet sæsonen på toppen. Chelsea havde skrabet 37 point sammen i sidste sæson, og endte som bekendt med guldet, mens Leicester sæsonen forinden blot havde 32 point efter 15 runder, men det var nok til duksepladsen, og da sæsonen sluttede, kunne sensationsholdet løfte pokalen. I sæsonen 14/15 var det også Chelsea der både var i spids efter 15 og 38 runder.
 
Og det er jo ikke kun i Premier League, at nyrige City triumferer i denne tid, nej også i Champions League, en pokal som klubben aldrig har været i nærheden af at vinde. Her har man indtil videre ryddet alt modstand til side i en ellers ikke helt ueffen gruppe bestående af Napoli, Shaktar Donetsk og Feyenoord, og City. Derfor kan City sende reserver, og unge talenter til Donetsk denne onsdag, for uanset udfaldet af den kamp, har de sikret sig den nok så vigtige førsteplads i gruppen.
 
Det er intet mindre end imponerende, og kun ligeledes nyrige PSG, kan ligeledes prale af "rent bord" efter 5 kampe i gruppespillet.
 
Det er alt sammen meget godt, ja det er faktisk utroligt flot, men nu resterer der jo stadig 23 kampe i verdens uden sammenligning hårdeste og mest kompetitive fodboldturnering, så med al respekt for Manchester Citys nærmest skræmmende styrke her og nu, så kan det hele stadig ramle for Pep og hans friske svende.
 
Men hvis vi nu forestiller os at som minimum mesterskabet kommer i hus, hvilket i så fald vil være klubbens femte i alt, og tredje siden Englands bedste række blev til Premier League. Herudover er det blevet til foreløbig fem triumfer i FA Cup turneringen, og endelig snuppede klubben også en europæisk titel i UEFA Cup turneringen (det som nu hedder EL) tilbage i 69/70, hvor det blev til finalesejr over polske Gornik Zabre. Profilerne på det hold var navne som Joe Corrigan, Mike Doyle, Tommy Booth og Alan Oakes, fire spillere der tilsammen spillede over 1800 liga kampe for City, og alle var med i klubbens gyldne periode i 60´erne, hvor det udover den europæiske triumf, tillige blev til mesterskab i 67/68 og FA cup triumfen i 68/69. Fælles for førnævnte kvartet var, at de alle var produkter af klubbens ungdomsarbejde, og det er præcis en af de markante mangler på nutidens ellers absurd stærke mandskab, for i modsætning til Barcelona tiden, hvor Pep af naturlige årsager havde en vis svaghed for de spillere der blev produceret på La Masia, så har den karismatiske manager mere eller mindre set bort fra først Bayern Münchens og siden hen Manchester Citys egen producerede spillere.
 
I stedet har han købt dyre, primært udenlandske stjerner, og af de 20 spillere som City hidtil har benyttet i sæsonens 15 kampe, er ikke en eneste hjemme avlet, og blot 4 er med engelsk pas (Stones, Sterling, Delph 
og sommerens køb Walker). 
 
Man har godt nok en håndfuld yngre spillere, rykket op fra akademiet, i truppen, født i perioden 97-00, men ikke et sekunds spilletid er det hidtil blevet for dem, heller ikke den ellers meget omtalte, og hyppigt roste Phil Foden, som af mange, ikke mindst internt i klubben, udråbes som det næste helt store håb for engelsk fodbold, og meget betegnende har fået kælenavnet "The Stockport Iniesta", med henvisning til hvor den 17-årige spiller stammer fra.
 
Foden blev kåret som bedste spiller, da Englands U/17-landshold tidligere i år vandt VM, og han var sammen med Jadon Sancho de bedste spillere, da England blev nr. 2 til EM.
 
Efter det EM, hvor Sancho blev kåret til turneringens bedste spiller, blev angriberen formedelst 8 millioner Euro, solgt til Dortmund, hvor han med det samme blev rykket op i Bundesliga truppen og overtog trøje nr. 7 efter Ousmane Dembele, der som bekendt tidligere i år blev solgt til FC Barcelona.
 
I skrivende stund har Sancho opnået 2 kampe i Tysklands bedste række, mens Foden stadig henslæber tiden på U/18 - og U/23-holdet i Manchester City, og ikke så få er nervøse over om Foden, ligesom Sancho, løber tør for tålmodighed, og vælger andre græsgange for at opnå spilletid på højeste plan.
 
Men alt det er Pep tilsyneladende bedøvende ligeglad med, for spanieren er ansat til at vinde fodboldkampe og titler, og har således hverken tid eller måske endda lyst, til at afprøve klubbens stjernefrø, for vi så hvordan det gik i Bayern München, hvor han nåede 3 sæsoner, hvor det blev til  3 mesterskaber, 2 sejre i pokalen, 1 UEFA Super Cup samt VM for klubhold i 2013, men alligevel endte han med at blive smidt på porten. Simpelthen fordi ledelsen ikke mente man i Pep havde manden der kunne sikre klubben CL trofæet, som hans forgænger, Heynckes senest vandt til dem.
 
I 16/17 blev Pep så hyret til at styre nyrige Citys tropper, og selvom han og holdet intet vandt i den første sæson, blev det tilgivet, 
i det de selv ultra ambitiøse og utålmodige klub chefer, trods alt kunne se fornuften i at tildele Pep minimum 3-4 transfervinduer til at opbygge sigt hold. Siden hen er 20 spillere røget ud, og nogenlunde samme antal er købt ind i dyre domme, og langsomt men usvigeligt sikkert har Pep fået implementeret sin stil på holdet, så det både har tilegnet sig pasningsspillet kendt fra Barca tiden, 
og det mere dynamiske, til tider eksplosive kontra spil, og ikke mindst aggressive look fra Bayern tiden. I Gündogan, De Bruyne og ikke mindst David Silva, har han 3 af Premier Leagues ypperste fodboldtænkere. Spillere der kan styre tempoet, og selv i ekstremt pressede situationer har evnerne til at holde hovedet koldt. 
 
Vindermentaliteten og evnen til at presse sig selv til sidste fløjt har lydt, ganske som Sir Alex i sine bedste år formåede at presse sine forskellige Manchester United hold til, ser også ud til at være en del af Citys DNA, hvilket måske kan overraske nogen, da man normalt ikke forbinder Pep med ekstremt kyniske vinder typer som f.eks. Mourinho, Capello eller Conte, men ikke desto mindre har man i flere af sæsonens kampe set sidste øjebliksscoringer som har betydet 3 point. Bare i de to seneste kampe mod henholdsvis Southampton og West Ham, begge vundet med beskedne 2-1, er sejrsmålet sat ind sent. I kampen mod Southampton scorede De Bruyne 5 minutter før slutfløjt, på assist af David Silva, mens Sterling sørgede for sejrsmålet mod West Ham hele 6 minutter inde i dommerens tillægs tid, i øvrigt på oplæg af De Bruyne. Tidligere på sæsonen, hvor det også blev til en 2-1 sejr, dengang mod Bournemouth, var det igen Sterling der scorede 7 minutter inde i tillægs tiden. 
 
Så Peps hold formår altså både at spille pasningsorienteret bold, de har hurtige kontra spillere i Sterling, Sane og De Bruyne, og 
de er kyniske til sidste fløjt, og det er præcis den slags der skaber store hold, og netop storhed er hvad Manchester stræber efter 
at opnå, for de har jo indenfor få år set hvad Chelsea hurtige penge har bedrevet, med både mesterskaber, og ikke mindst deltagelse i to CL finaler, hvoraf den ene resulterede i den eftertragtede titel. 
 
Manchester City var, akkurat som Chelsea, i mange år blot en af del af en "grå masse" i den bedste engelske række, som i perioder har været styret af forskellige klubber, først og fremmest Liverpool, Manchester United og Arsenal, og de beskedne 4 mesterskaber det indtil videre er blevet til, forskrækker ingen, slet ikke før nævnte trio, og egentlig heller ikke Chelsea, der indtil videre har 6 af slagsen. Nuvel der er langt op til Arsenals 13 titler, og endnu længere op til Liverpool og Manchester United, der har henholdsvis 18 og 20 mesterskaber, og så ikke mindst de henholdsvis 5 og 3 triumfer i Europa Cup for Mesterhold/CL, som disse klubber også er i besiddelse af.
 
Så selvom Manchester City begynder at ligne tegningen til noget stort, både hvad angår nyt stadion, mange penge, kendt manager, og verdensklasse navne på banen, så er der altså meget langt op til, hvor man nævnes i samme kategori som historisk store klubber som Bayern München, FC Barcelona, Real Madrid, AC Milan, og naturligvis også de to mest vindende engelske klubber. 
 
Meget langt!
 
Det skal blive spændende at følge klubben i årene fremover, og hvem ved, måske kommer de første byggesten allerede i denne sæson, og vinder klubben CL, har de jo allerede på den front overhalet Arsenal, og det er vel ikke så skidt en start!

DIN REAKTION!


Tidligere scout for bl.a. Herfølge, HSV og Manchester United. Nu rådgiver for Corinthians, samt freelance scout. Fan af Crystal Palace siden 1973.

SENESTE NYT

OP | NED