AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrighton & Hove AlbionBurnleyChelsea FCCrystal PalaceEverton FCLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNorwich CitySheffield UnitedSouthamptonTottenham HotspurWatford FCWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
08:10:2019 19:20
Aakjærs blog: Der er ikke lys umiddelbart forude

Torben Aakjær er klar med sin seneste blog. Denne gang med fokus på situationen i Manchester United.


Andreas Pereira, Frederico "Fred" Santos, Juan Mata og Scott McTominay, kunne, selv på en god dag, sagtens være Southampton, Aston Villa eller sågar Fulhams midtbanekvartet, men som alle der læser denne artikel, givetvis ved,

var det de engelske rekordmestre, Manchester Uniteds midtbane i seneste spillerunde, i øvrigt krydret med den endnu

relativt uprøvede Daniel James, som med al respekt vel heller ikke just er en "fuldblods" United spiller.

Bevares James er virkelig hurtig, kan løbe meget, og er relativ ung, men så er alt vist næsten også sagt om en af denne sæsons nyindkøb, og for at ligesom at sætte tonen an, så kan man uden omsvøb konstatere at James trods alt er blandt de bedre United spillere hidtil i sæsonen, sammen med de to øvrige nye spillere, Maguire, der såmænd nu er klodens dyreste forsvarsspiller, samt Wan-Bissaka, der startede fremragende, men som nu er skadet, akkurat som forfærdelig mange andre spillere i en tynd trup.

Manchester United er placeret som nr. 12, lige efter Wolverhampton, og akkurat foran Sheffield United, og uden at skulle lyde alt for negativ, mener jeg rent faktisk ikke spillermaterialet er til meget mere, selvom jeg indrømmet rent faktisk troede der var lidt mere gods i truppen, før sæsonen startede, end hvad jeg ser nu. Holdets to eneste reelle stjerner, De Gea og Pogba, er milevidt fra når de er bedst, mens folk som Shaw og Martial konstant er skadet. Rashford har mistet kynismen hurtigere end han og James kan løbe, mens spillere som Lindelöf, Lingard, Young og McTominay i bedste fald skulle være på reservebænken, hvis vel og mærke klubben var oppe i omdrejninger, som da Manchester United var bedst.

For Manchester United er i den grad en historisk kæmpe klub, både i og uden for England, og klubben har fostret og aflønnet utallige spillere, som enten var superstjerner da de kom til klubben, eller som blev det undervejs. Ikke mange klubber kan prale af at have fostret navne som Charlton, Best, Beckham, Scholes, Giggs eller McIlroy m.fl., ligesom legender i britisk fodbold som Bryan Robson, Steve Coppell, Brian Greenhof, Ray Wilkins, Gordon Strachan, Roy Keane og Ronaldo alle har været dominerende spillere op igennem min levetid, som strækker sig 52 år tilbage, dvs. til 1967.

Men de senere år har det knebet, både på indkøbsfronten, men bestemt også på spiller udviklingssiden. Omkring indkøb har man foretaget sjældent mange deciderede fejlindkøb/signings, hvor man kun behøves nævne navne som Di Maria, Sanchez, Schweinsteiger, Falcao, Veron, Bebe + mange andre. Enkelte er ganske vist hentet gratis, men deres lønseddel har været prangende, og ingen af dem har reelt leveret noget som helst, hvilket de ansvarlige måske burde have luret forinden.

På udviklingssiden producerer man mindst ligeså mange spillere, som klubben har gjort i de seneste 4-5 årtier, men kvaliteten er mildt sagt svingende. Navne som Welbeck, Cleverley og til sidst Evans, blev alle vejet og fundet for "lette", mens en spiller som Lingard vel heller ikke har udviklet sig synderligt, siden han for snart mange sæsoner poppede frem. Pogba er i en klasse for sig, men selvom potentialet og evnerne er enorme, som man f.eks. så i Juventus, eller for de franske verdensmestre, så kan ene mand altså ikke styre en så kæmpe skude som United, og slet ikke når medspillerne hedder McTominay, Fred og/eller Lingard, hvilket også er en af årsagerne til at angrebet mangler ammunition, for Pogba, der skal støbe "kuglerne", bruger simpelthen for mange kræfter, når han gider, til at arbejde defensivt, og hans samspil med de øvrige er nærmest ikke eksisterende. Enten fordi han mentalt ikke er klar, eller fordi de ganske simpelt ikke evner at følge med hans niveau, når han en sjælden gang spiller godt.

Yngre spillere som Gomes, Chong, Tuanzebe, Garner og Greenwood er spændende spillere, men de får ingen spilletid, selv når andre svigter, og spørgsmålet er om deres potentiale er så stort, som især Solskjær har kæftet op omkring. Man kan bestemt se fine takter i Greenwood og Tuanzebe, mens jeg ikke har den store fidus for nuværende ift. de øvrige, men lad tiden komme dem til gode trods alt.

Som bekendt vandt United senest mesterskabet tilbage i 12/13, Sir Alex Fergusons sidste sæson, og siden da har man måtte nøjes med lutter sekundære placeringer, incl. 2 pladsen i 17/18, som unægtelig blegner lidt, når man konstaterer at der var

19 point op til bysbørnene fra City. Man har haft 5 forskellige folk i spidsen for holdet, hvilket næsten er halvdelen af de i alt 12, som har været manager/cheftræner i hele min levetid, og den aktuelle, Solskjær, er uden sammenligning personen med

det dårligste CV siden Wilf McGuinnes styrede tropperne tilbage i sæsonen 69/70, hvor det i øvrigt blev til en placering som nr. 8, og så var det farvel til den unge træner på dengang kun 31 år. Solskjær har hverken sin alder, eller sin fine karriere som "undskyldning", men man må blot konstatere at det at være manager i en klub som Manchester United, simpelthen er en alt
for stor opgave for en lidt for smilende mand, der forinden blot har styret en ukendt klub i Norge, samt i kort tid Cardiff i PL.

Det startede ellers fantastisk med en længere periode med flotte resultater i foråret, men det er hurtigt gået den modsatte vej, og selvom jeg ved at pengemændene i United bestemt ikke er lette at "danse" med, så vil jeg tro at en mere karismatisk træner, en med et større navn, og ikke mindst en helt anden fremtoning, havde kunnet presse ledelsen mere end hvad man så. Ligeså tror jeg bestemt heller ikke at potentielle indkøb som Milinkovic-Savic, Fernandes og/eller Koulibaly, ligefrem havde drømt om at komme til en klub i åbenlys "lys lue", og så træne under en person som de vel dårligt kender. Her var van Gaal og Mourinho, uanset om hvad man måtte mene om de to, trods alt "voksne" mænd med "hår på brystet", og et CV som selv for de mest kræsne spillere, var imponerende.

I øvrigt var det ikke fordi nogen af de 3 nævnte mulige indkøb, valgte andre græsgange, nej de takkede simpelthen nej tak til United, og er i skrivende stund stadig i de klubber, hvorfra United forsøgte at købe dem fra. Og som alle nok ved, er det ikke just penge til enorme lønninger, man går ned på i klubben.

Apropos penge, så er det dog begyndt at gå en smule tilbage, hvilket da også ville være underligt andet. I flere år var United verdens rigeste klub, men senest har Forbes placeret dem som nr. 3 efter de to spanske giganter. Uniteds indtjening i seneste sæson, var dog større end f.eks. Juventus og Atletico Madrids tilsammen, ligesom man også er klubben der hiver flest sponsor penge hjem. Hele 140 millioner Dollars betalte trioen NIKE, Chevrolet og AON tilsammen, og til sammenligning tjener Barcelona, Arsenal og Manchester City hver især kun lidt over det halve på sponsorerer som United, for ligesom at sætte

det i relief.

Senest har man indgået en 10-årig aftale med Adidas, som årligt smider 114 millioner Dollars ned i pengetanken, så der går nok et stykke tid endnu, førend Woodward og Glazer drengene skal gå tiggergang.

Når man så hører om alle de penge, ja så er det man tænker hvorfor i alverden der ikke købes mere/bedre ind, end hvad tilfældet er i disse år, hvor det er min påstand at kun De Gea og Pogba, måske til nød Maguire og Wan-Bissaka, er spillere der burde være med i en optimal startopstilling for en klub som Manchester United, såfremt de var aktuelle bejlere til det engelske mesterskab og/eller Champions League.

Som bekendt er det desværre langt fra tilfældet.

Hvorfor er det ikke United der finder, og køber spillere som Andrew Robertson, Laporte, Fernandinho, van Dijk, Mane eller Rodri. Alle spillere der, med al respekt, var relativt ukendte før de kom til deres nuværende klubber, men som i dag alle er bærende topklasse navne for klubber som i denne tid, gør det så meget bedre end United. Og hvorfor køber man spillere som Fred, Bailly, Mata, Rojo m.fl., i stedet for at købe etablerede spillere, som man ved passer ind i ens spillestil.

Arsenal har købt en "proven goalscorer" i Aubameyang, en ung super spændende spiller i Guendouzi, og en skotsk back som Tierney, mens Tottenham kan tiltrække Ndombele, og  samtidig fastholde Kane, ligesom Chelsea åbenlyst har unge spillere, der allerede fra start kan dominere Premier League. Ingen af de nævnte spillere (minus Kane) er navne som United ikke ligeså godt kunnet have hentet indenfor de sidste sæsoner, og det har jo ikke kun noget at gøre med penge, for penge er der bestemt brugt nok af, blot ikke på ret meget kvalitet.

Samtidig med Uniteds deroute, vinder bysbørnene fra City mesterskabet, mens ærkerivalen Liverpool snupper Champions League, og hvis der går alt for lang tid, før United igen vinder en af de store titler, risikerer klubben at komme ind i den absurde fase, som Liverpool har været i årtier, ja faktisk siden deres seneste mesterskab, som var før Premier League tiden.

Skylden er dog ikke kun på elendigt scouting arbejde, Solskjær, eller andre i den sportslige afdeling, den er mindst ligeså

meget møntet på topledelsen, som reelt består af trioen Avram og Joel Glazer, samt den finansielle wonderboy, Ed Woodward, manden der i den grad har været medvirkende til at familien Glazer i dag ejer 90 af aktierne i klubben, og år efter år får store afkast af deres investering.

Woodward, der er uddannet revisor, og i den grad et tal geni, fik tilbage i 05, overtalt Glazer familien til for alvor at interessere sig for, og siden hen investere massivt i United, og hans flid og fremsynethed, er blevet belønnet af den jødiske familie fra USA. Således synes der ikke ligefrem at være en snarlig fremtid, uden den i dag 47 årige Woodward, og da hovedpersonen ikke synes for alvor at lede efter en decideret sportsdirektør med ansvar for indkøb, så har jeg unægteligt svært ved at se de nuværende problemer blive løst foreløbig, med eller uden Solskjær som træner.

Man fyrede en stærk manager sidste sæson i Mourinho, hvilket klart har gjort arbejdet lettere for Glazer/Woodward, for selvom Mourinho ikke var nogen udpræget succes i klubben, så var han en markant person, som tidligere havde høstet store triumfer i Porto, Chelsea, Inter og Real Madrid, og hans navn alene var i mange tilfælde medvirkende til at store navne valgte United frem for måske sportsligt mere attraktive klubber. Hans forgænger, Louis van Gaal, havde lidt af det samme over sig, og ligeledes et CV der var imponerende, og ja selv Moyes, der ellers på alle punkter faldt igennem, havde trods alt et solidt CV, der som minimum vidnede om stort kendskab til Premier League.

Da Sir Alex Ferguson blev ansat tilbage i 86, kom han ikke, som mange især yngre fans tror den dag i dag, næsten ind fra gaden. Sir Alex havde over 12 års træner erfaring bag sig, og ikke mindst de mange år i Aberdeen var succesfulde. Her vandt han bl.a. flere mesterskaber i en liga, som dengang var blandt de 4-8 stærkeste i Europa, ligesom han i 83 var med til at vinde Europa Cuppen for Pokalvindere, efter undervejs at have besejret Bayern München, og i finalen at vinde over Real Madrid.

Men det letteste er jo at brokke sig, og det er lige så let at skyde andres beslutninger ned, uden at man har et modsvar, så jo, det bliver jeg jo nødt til at fremsætte, for ikke at virke alt for useriøs.

Solskjær skal have et spark i rumpetten, hellere i dag, end i morgen, så man har landskamps pausen til at få en ny manager på plads. Man bør allerede have sonderende snakke med emner, hvoriblandt jeg vil tro Allegri er iblandt, med mindre han klart har meldt det modsatte ud.

Han er måske ikke nr. 1 på en fuldstændig liste, men da Pep, Conte og Simeone er optaget andetsteds, og jeg på ingen måde ønsker Tottenhams Pochettino, og da folk som Giggs, Carrick og Gary Neville endnu ikke er klar/alternativt ikke er egnede, så er mulighederne faktisk ikke så store.

Allegri har masser træner erfaring og et solidt CV, ikke mindst qua de seneste knap 10 år i AC Milan og Juventus, hvor han

har været vant til at arbejde og vinde med store egoer. Han har ført Juve frem til CL finalen, dog uden at vinde, og er således givetvis sulten i den henseende + at han taktisk er en af de dygtigste på markedet, og bestemt ikke udpræget defensiv som flere andre italienske trænere er det. Han er samtidig et navn, som kendes og ikke mindst anerkendes af hele branchen, og derved vil man lettere kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft til det kæmpe projekt.

Får han blot en smule mere at skulle have sagt end den ydmyge Solskjær, og får han penge til at investere i holdet, så tror jeg på at han er manden der kan føre United tilbage på rette spor. Der skal købes seriøst meget kvalitet ind, både til vinter og til næste sommer, og der skal helt anderledes tanker omkring formation, taktik og måden at håndtere truppen på.

Solskjær kan gå ud i pressen og lyde som om han mener at holdet spillede fint mod et middelmådigt hold fra Holland, eller udtale at han virkelig tror meget på Jones og Rojo + ikke mindst Greenwood, for derefter reelt ikke at bruge dem, og så kan han, næsten som det værste af det hele - prikken over ièt, stå og smile efter et pinligt hjemmebanenederlag til Crystal Palace, eller senest i weekenden, efter nederlaget til Newcastle. Den slags forfaldt van Gaal og Mourinho i det mindste ikke til, men så havde de så mange andre fejl.

LIDT DRØMME TIL SIDST

Hvem ville jeg så sælge og købe, hvis jeg var Allegri, og hvis der blev åbnet op for pengepungen?

Ud røg som minimum Sanchez, Pereira, Young, Grant, Bailly, Mata, Pereira, Rojo, Fred, Dalot, Jones og Matic, næsten uanset hvilke priser der blev tilbudt. Ikke mindst for at spare lønkroner, og naturligvis vigtigst at alt at signalere et farvel til flere sæsoners forfærdelig indkøbspolitik, samt for at vise handlekraft.

Omvendt, ville jeg arbejde seriøst med at købe spillere som Milinkovic-Savic, Rice, Gimenez eller Skriniar, Sancho og Chilwell.

Også navne som Sandro, Fernandes, Saul, Pjanic, Chiesa, Neves, Tah, Tonali, Bergwijn, Dias, Milenkovic Zakaria ville være spillere jeg ville holde øje med, naturligvis ikke fordi alle skal/kan købes, men fordi der godt kan være fine emner imellem, også hvis første valgene smutter.

Ingen af de anførte spillere er det som betegnes som "hylde 1" spillere, selvom enkelte bestemt snuser til den fornemme "hylde", og da jeg ikke mener United for nuværende kan tiltrække spillere fra øverste hylde, ja så må man i første omgang træde et skridt tilbage, for forhåbentlig om få år, at træde to skridt frem!

Når man så vågner op af drømmen, og konstaterer at Woodward stadig er pengemanden, og at det stadig er den lille smilende Solskjær som styrer slagets gang fra sidelinien, hvor han dirigerer med Fred, Mata eller Pereira + lignende, så er det man tænker at det nok nærmere er et mareridt, som ens drøm nu er overgået til.

Der er meget lang vej for de røde "djævle", og jeg føler mig overbevist at den nuværende besætning, både på og uden for banen, ikke er de rette, hvilket omformuleret betyder at jeg ikke kan se noget lys for enden af tunnellen - endnu!

Jeg håber virkelig jeg tager grueligt fejl

 

 

 

DIN REAKTION!


Tidligere scout for bl.a. Herfølge, HSV og Manchester United. Nu rådgiver for Corinthians, samt freelance scout. Fan af Crystal Palace siden 1973.

SENESTE NYT

OP | NED