AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
02:09:2015 09:47
Blog: Fellaini - midtbanespiller eller angriber?

Hvor bør van Gaal benytte sig af Fellaini, og bør han overhovedet bruge ham? Jeg kaster lys over Manchester Uniteds spektakulære belgier.


Med seks minutter tilbage af kampen imellem Manchester United og Club Brügge på Old Trafford bliver Marouane Fellaini sendt på banen i stedet for kaptajn Wayne Rooney. United fører 2-1, og våbnet Fellaini er manager Louis van Gaals sidste forsøg på et score det 3-1-mål, som vil give en klar fordel forud for returkampen i Belgien. Men missionen synes mislykkedes, da kampen går ind i sit sidste tillægsminut.

Men lige da ser vi, hvad våbnet Fellaini går ud på. En lang bold bliver brysttæmmet af den høje belgier på midten af Club Brügges banehalvdel. Fellaini lægger hurtigt bolden af til Schweinsteiger og løber straks ind i feltet. I mellemtiden har Memphis Depay fået bolden, og med et ekstremt skarpt indadskruende indlæg finder hollænderen Fellaini på kanten af det lille felt. Med utrolig sikkerhed og kontrol header Fellaini bolden i mål til 3-1.

Fellaini er gået fra skurk til helt på Old Trafford. Han var en af syndebukkene under David Moyes' ledelse, men siden 20. oktober 2014, hvor han scorede sit første mål for United som indskifter i en kamp på The Hawthorns, har det været en forandret Fellaini, som United-fansene har kunne se.

Under van Gaal i sidste sæson scorede han syv mål - seks i Premier League - og han genfandt dermed noget af den målnæse, som vi kendte ham for i Everton, hvor han i sin sidste fulde sæson scorede 11 ligamål. Fellaini spillede en stor rolle for van Gaal i sidste sæson, hvor han havde 27 optrædener i Premier League.

Mange havde afskrevet belgieren, men nu er han pludselig et vigtigt våben i Manchester Uniteds plan.

Men hvor vigtig er han egentlig, nu hvor United har hentet Bastian Schweinsteiger og Morgan Scheiderlin, og i forvejen også har Michael Carrick og Ander Herrera til at spille på den centrale midtbane? Er han kun en plan b for van Gaal? Skal han spille midtbane eller angriber?

Meget tyder på, at Fellainis tid som midtbanespiller er slut i Manchester United.

- Han kan spille som 9'er og 10'er, men også som en 6'er eller 8'er. I år vil han spille som 9'er eller 10'er, fordi vi har andre spillere til 6'eren og 8'eren, har van Gaal udtalt.

I sidste sæson havde Fellaini udgangspunkt på midtbanen, men han søgte meget ofte ind i feltet ved bagerste stolpe. Det var blandt andet sådan, han scorede sit mål i 4-2-sejren over Manchester City.

Spørgsmålet er vel også, om Fellainis kvaliteter ikke ville være spildt i en tilbagetrukket rolle. Fellaini er også kendt for sit defensive bidrag, men han er frem for alt kendt for sin utrolig styrke i luftspillet. Han er svær at skubbe væk og komme ind på kroppen af. I førnævnte 4-2-sejr over City vandt han ni hovedstødsdueller. Klart flest af alle i kampen.

Men Fellaini er langt fra en kreativ spiller, ej heller en stærk pasningsspiller. Det er de typer, van Gaals helst ser i sit system, som ligger meget vægt på boldbesiddelse. Det er der, han kommer til kort i forhold til at spille på midtbanen. Til sammenligning er Herrera, Schweinsteiger, Schneiderlin og Carrick langt bedre, når det kommer til at slå den afgørende aflevering. Carrick er mester til at slå en hård aflevering op i fødderne på angriberne, som volder modstanderen problemer. Det ser vi ikke komme fra Fellaini. Van Gaal foretrækker hurtige og pasningsstærke midtbanespillere. Sådan en er Fellaini ikke.

Derfor hører Fellaini hjemme længere fremme på banen. Van Gaal har meget fokus på, at United ikke mister bolden, men nogle gange er man nødt til at slå en lang aflevering, og her er Fellaini fantastisk at have. For Fellaini taber sjældent en hovedstødsduel. Men frem for alt vil hans tilstedeværelse i feltet være afgørende for United.

Da United spillede 0-0 hjemme imod Newcastle i Premier Leagues tredje runde, var det Javier Hernandez, som blev sendt på banen. Havde Fellaini været karantænefri, er jeg sikker på, at det havde været ham, der var kommet ind. United pressede næsten hele Newcastle-holdet tilbage i eget målfelt i slutningen af kampen, og her havde Fellaini været god med alle de indlæg, som United så sig nødsaget til at slå.

Man kunne godt forestille sig, at Fellaini går hen og bliver den her plan b, hvis tingene ikke fungerer. Hvor vidt van Gaal tør ofre Mata, Memphis, Januzaj, Young eller endda Rooney for at spille med Fellaini fra start og dermed gøre ham til en del af sin plan a, er det store spørgsmål.

Imod Swansea blev han brugt som plan b. United havde svært ved at skabe chancer imod et Swansea-hold, som var tilbagetrukket og stod godt, og Fellaini blev sendt på banen i kampens slutfase. Men United-spillerne formåede ikke at sætte Fellaini op. Kun en enkelt gang fik den belgiske landsholdsspiller hovedet på bolden i Swanseas felt, og han blev aldrig farlig.

Selv har Fellaini udtalt, at det ikke spiller nogen rolle, hvor på banen han spiller. Men kan Fellaini leve med en rolle, hvor han får 20 minutter hist og her? Og kan Manchester United leve med at spille med lange bolde, hvor meget afhænger af en target man?

Fast angriber for Manchester United bliver han nok aldrig. Specielt ikke nu, hvor United har brugt kassen på at hente Anthony Martial. Men hvis han griber chancen, som han gjorde imod Club Brügge, så vil han blive belønnet. Præcis, som vi så det i sidste sæson, hvor han var afgørende for United i flere kampe. Jeg kunne godt forestille van Gaal give Fellaini chancen som 9'er med Rooney som 10'er liggende bag sig, og hvis det fungerer, så har van Gaal ikke tænkt sig at ændre på det - og så har Fellaini chancen for at slå sig fast.

DIN REAKTION!


23-årig fodboldskribent med stor passion for Premier League og Manchester United. Kaster lys over stort som småt fra verdens største liga.

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE