AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
10:02:2017 10:55
Gunning View: Jagten efter balancen hos Arsenal

Der er mildest talt grus i maskineriet på Arsenals centrale midtbane. Der er blevet brugt 16 forskellige midtbanekombinationer i indeværende sæson. Det blev for alvor et problem, da Santi Cazorla blev ankelskadet i oktober måned. Set i lyset af Arsenals svingende præstationer, så er Wengers hovedpine ikke blevet mindre. Balancen skal findes på de centrale midtbanepladser, hvis Arsenal skal holde trit med de andre tophold.


Jeg vil i denne artikel analysere Arsene Wengers muligheder på den centrale midtbane. Jeg vil prøve at anskueliggøre spillernes styrke og svagheder vha. relevante statistikker og iagttagelser for kampe. Til slut vil jeg diskutere forskellige makkerpar og komme med mit bud på den bedste kombination, hvis Arsenal skal finde den rette balance på den centrale midtbane.

Kunsten at kontrollere en fodboldkamp med bolden
Hvis man ønsker at kontrollere en fodboldkamp med bolden, så snakker man tit om, at nøglen til dette er midtbanen. Nærmere bestemt de centrale midtbanespillere. I Wengers foretrukne udgangsformation, 4-2-3-1, når modstanderen har bolden, stilles der store krav til de to centrale midtbanespillere. Når man kigger nærmere på deres arbejdsopgaver, kan man konkludere, at der arbejdsfordeles ud fra en 6'er og en 8'er. 
 
Hvis man kort skal beskrive de centrale midtbanespilleres opgaver i VI-delen, så ønsker Arsenal, at de tidligt kommer på bolden i opbygningsspillet. Dette skyldes tit, at de to midtstoppere sjældent møder et pres for modstanderholdet, der ønsker at forsvare dybt og kompakt med en lav preslinje. Herfra er deres opgave at få distribueret bolden frem til de offensive spillere. Her er der mange måder, det kan gøres på, men det vil jeg ikke gå i dybden med i denne artikel. En anden væsentlig opgave at have med i ligningen, er den defensive omstilling, hvis man mister bolden. Arsenal bringer tit mange spillere med i angrebene, så der venter en vigtig positionel opgave for de centrale midtbanespillere i forhold til restforsvar og defensiv omstilling. Arsenal vil gerne hurtigt generobre bolden og fastholde presset på modstanderen.
 
Hvis man tilsvarende skal kigge på DE-delen, hvilket er et punkt, jeg personligt synes, at Arsenal lakker efter de andre tophold, så er deres primære opgave at dække området foran midterforsvaret. De har dog en anden vigtig opgave i forhold til den offensive omstilling. Arsenal besidder masser af fart, flair og kreativitet, som kan gøre ondt på alle hold i fodboldverdenen. Hvis de bryder boldbanen eller vinder en duel, så skal de sikre, at første aflevering bliver spillet sikkert væk fra presset. Der er tilfælde, hvor de har mulighed for at drive bolden fremad eller spille direkte i modstanderens bagrum. Man har set utallige mål fra Arsenals side, som er startet ved en offensiv omstilling efter erobring på den centrale midtbane.
 
Arsenes valgmuligheder på den centrale midtbane
Jeg har valgt at fokusere på de seks centrale midtbanespillere, der har spillet flest kampe på de pågældende positioner i indeværende sæson. Jeg har derfor valgt at udelukke Ainsley Maitland-Niles og Alex Iwobifra ligningen. Førstnævnte, da han har optrådt mest på højre back for førsteholdet, men efterlod et fint indtryk på den centrale midtbane imod Southampton i FA-cuppen. Alex Iwobi har optrådt på den centrale midtbane, men det har været i situationer i kampe, hvor Arsenal skulle jagte et resultat. Jeg venter med at regne ham med i ligningen, til jeg har set mere for ham på den position.
 
Santi Cazorlas skade i oktober var for alvor det, der satte gang i Arsene Wengers hovedpine. I den forgangne sæson var Santi Cazorla sammen med Francis Coquelin den foretrukne kombination på de centrale midtbanepositioner. Santi Cazorla bringer umiddelbart noget unikt til Arsenals spil, som ingen af de andre endnu har formået at udfylde i hans fravær. Det, som der står klart i mine øjne, er Santi Cazorlas evne til at bevare roen på bolden i opbygningsspillet mod et hold, der presser højere end det, Arsenal normalt møder. Det ses tit i kampene mod de andre mesterskabsaspiranter, hvor Arsenal slet ikke formår at sætte spillet. Her har den lille spanier en exceptionel ro på bolden. Udover hans evne til at bevare bolden i presset situationer, så fremstår hans tekniske færdigheder som hans spidskompentence. Han sparker lige godt med begge ben, og er et godt bindeled til de offensive spillere. Der, hvor jeg bliver bekymret, er når vi kigger på hans nuværende skadesituation og alder. Den nuværende skade har haft mange komplikationer, og jeg kan godt frygte, om vi kommer til at se Santi Cazorla tilbage på højeste niveau igen. Hans kontrakt er dog lige blevet forlænget, men det har Arsenal en god tradition for. 
 
Francis Coquelin er Arsenals mest benyttet midtbanespillere i indeværende sæson. Efter hans opstanden fra utallige lejeophold har Francis Coquelin vundet sin plads på Arsenals centrale midtbanespiller. Han er om nogen en spiller, der gør det hårde arbejde blandt Arsenals mange boldekvilibrister. Han har sine spidskompetencer i forsvar- og erobringsspillet. Han er rigtig dygtig til at læse spillet, og det resulterer tit i, at han erobrer en bold, som kan starte en offensiv omstilling for Arsenal. Det samme gælder den anden vej rundt. Det er tit ham, der vinder bolden igen efter en tabt bold for Arsenal. Han positionerer sig godt, og tilsat hans fysiske egenskaber, så er han vital for Arsenal og deres spillestil. Francis Coquelin har endvidere nogle fine tekniske egenskaber, og skiller sig i de fleste tilfælde fornuftigt af med bolden. Han har dog udfordringer, når det gælder den aflevering, der skal åbne modstanderens forsvar op. Han skiller sig mest af med bolden ved at aflevere til siden eller passivt i banen. 
 
Granit Xhaka har fået en blandet start i Arsenal-trøjen efter sit skifte fra Bundesligaen til Premier League. Der har været præstationer, hvor man som Arsenal-fan virkelig har siddet og klappet i sine små hænder, men der har desværre også været et par kampe, hvor man istedet har slået sig selv i hovedet! Jeg havde et stort kendskab til Granit Xhaka inden hans skifte til Arsenal, så jeg vidste, hvad vi kunne se frem til. Og jeg kunne sagtens se, hvad Arsene Wenger så i Granit Xhaka. Hans pasningsspil er i topklasse. I min verden er det på øverste hylde. Hans venstre fod har et enormt repetoire. Han giver en dimension af spillet, som Santi Cazorla også giver. Han kan holde det simpelt, han kan spille skærende afleveringer igennem modstanderens kæder, og så kan han vende spillet med diagonalafleveringer. Der er dog nogle sider af hans spil, som jeg havde ønsket, at han havde glemt hjemme i Tyskland, men det har ikke været tilfældet. Han HAR udsving i hans præstationer, som har gjort ondt på Arsenal. Hans flotte udseende og udstråling preller nogle gange af på hans "arrogance", som har resulteret i dumme boldtab i farlige områder. Det største kritikpunkt må dog stå tilbage omkring hans beslutninger til at kaste sig ned i tacklinger. Vi har set hårdere tacklinger i Premier League i år end dem, som resulterede i rødt for Granit Xhaka, men det er noget, der skal arbejdes med. Jeg tror, at Wenger ser (og det gør jeg også selv!) som fremtidens 6'er på Arsenals hold, men det kræver, at han viser sig mere disciplineret end det har været tilfældet.
 
Aaron Ramsey er vel nok den spiller i Arsenals trup, der skiller fanbasen allermest. Aaron Ramsey leder stadig efter sit storspil fra sæsonen 12-13, og det er vel reelt set det, som mange fans går og drømmer om. Jeg er af den overbevisning, at det niveau kan findes frem igen, men det kræver, at Arsene Wenger gør op med sig selv, hvor han ser Aaron Ramsey på Arsenals hold. Jeg medgiver gerne, at kontinuiteten kan være svær at bibeholde, når han render ind i skader efter skader. Hvis man kigger nærmere på Aaron Ramseys kompetencer som fodboldspiller, så synes jeg, at han kendetegner en moderne 8'er - en felt-til-felt midtbanespiller. I den offensive del af spillet, hvor han efter min mening har sin ret på Arsenals hold, bidrager han med mange fine ting. Han giver Arsenal en ekstra nuance ift. dybe løb og indløb i feltet ved cut backs og indlæg - altså en ekstra trussel foran modstanderens mål. Det er en egenskab, som han er den bedste til på hans position i Arsenals trup. Der, hvor man ser faresignaler i Aaron Ramseys spil må være i hans decision making. Jeg sidder tit med en følelse af, at Aaron Ramsey overforcerer spillet. Han vælger nogle gange løsninger, der kunne være løst med en enkel førstegangsberøring, men vi ser tit, at han prøver den svære og "flotte" løsning. Os Arsenal-fans elsker jo, når det lykkes, men nogle gange skal tingene ikke overforceres, og her føler jeg, at Aaron Ramsey er storleverandør af disse! Dette ender tit i, at bolden bliver tabt på farlige steder på banen, og Arsenal derefter bliver sårbare. En anden alarmklokke ringer, når vi kigger på Aaron Ramseys skadeshistorik. Det gør ondt helt inde i hjertet, når han sidder på banen og gestikulerer til bænken, at den nu er gal igen. Arsenal har brug for kontinuitet og det samme har Aaron. 
 
Mohamed Elneny er efter min overbevisning en spiller, der ikke får nok anerkendelse for hans præstationer for Arsenal. Det samme gør sig gældende med Lucas, men den bekymring tager vi en anden god gang! Mohamed Elneny er Egyptens svar på en Duracell-kanin. Han kommer utroligt meget omkring i løbet af en fodboldkamp og er velsagtens den spiller, der løber mest i løbet af kampen, når han er på banen. Nu vil jeg ikke sidde og sammenligne ham med N'Golo Kante, men deres løbearbejde er næsten på samme niveau. I takt med hans løbepensum, så opnår han også en masse boldberøringer. Hans boldomgang er sikker og han er god til at opretholde tempo og flow i Arsenals pasningsspil. Et kritikpunkt i min øjne er, at hans boldomgang i store tilfælde er for sikker. Mohamed Elneny spiller sjældent en fremadrettet pasning med risiko, og det kan godt tit skabe problemer og skabe stilstand hos Arsenal, der tit skal åbne et forsvar med alle 11 spillere bag bolden på kanten af eget målfelt. Vi har set, når han har dannet par med Francis Coquelin på midtbanen. Der har Arsenal haft enormt svært ved at nedbryde modstanderen, da ingen af dem er i stand til (eller tør) at spille penetrerende afleveringer igennem modstanderens kæder. Efter sit skifte fra FC Basel til Arsenal har han gennemgået en rigtig fin udvikling, så jeg er sikker på, at det er en ting, der bliver lagt på hans spil i den kommende tid.
 
Alex Oxlade-Chamberlain er stadig et projekt for Arsene Wenger, vi alle venter på forløses. Det har været længe undervejs med svingende præstationer (et par dybt kritisable og enkle gudepræstationer!!) og som enhver anden Arsenal-spiller, så er hans skadeshistorik heller ikke en kærlighedshistorie. Det ser dog ud til, at den nuværende sæson skal være sæsonen, hvor Alex Oxlade-Chamberlain for alvor slår igennem. Om vi skal tilskrive Little Mix's Perrie Edwards for en del af hans opblomstring vides ikke, men noget fortæller mig, at han har styr på det - både på og udenfor banen i øjeblikket. Alex Oxlade-Chamberlain har mest opereret på kantpositionerne for Arsenal i denne sæson, men han har i de sidste par runder været positioneret på den centrale midtbane - noget, vi har fået et par forsmage på i de forgangne sæsoner. Alex Oxlade-Chamberlain har sine klare spidskompetencer på de fysiske parametre. Han er enorm eksplosiv, og det er faktisk en kompetence, der har givet ham fordele på den centrale midtbane. Som nævnt tidligere, så vinder Arsenal en del bolde centralt på banen, og her kommer hans eksplosivitet til sin ret. Med hans fart har han gode forudsætninger for at drive bolden frem og for alvor kickstarte den offensive omstilling. Ved denne fart (og til tider svingende tekniske færdigheder), så ser jeg også udfordringer ved hans decision making. Jeg sår min tvivl i, om han er moden nok i hans decision making til at optræde på den centrale midtbane.  Man kan være mere risikobetonet i sit spil på kanten, hvor et boldtab som udgangspunkt ikke er lige så farligt som centralt. Taber man bolden centralt på banen, så giver det bare bedre forudsætninger for modstanderen i en omstilling. Jeg kan dog godt følge Arsene Wenger, når han eksperimenterer med Alex Oxlade-Chamberlain centralt. Han har potentiale til at udfylde rollen, som Aaron Ramsey også formår. 
 
Den "sikre" og den ideelle midtbanekombination
Hvis jeg var fluen på væggen på Arsene Wengers kontor, så tror jeg, at han umiddelbart flagrer mellem to midtbanekombinationer, hvis alle spillere var til rådighed i dag. Jeg vil i dette afsnit komme med mit bud på de to kombinationer.
 
Den "sikre" midtbanekombination for Arsene Wenger er i mine øjne Francis Coquelin og Granit Xhaka. Det er en midtbanekombination, vi har set meget af i denne sæson, og den har også fungeret fortrinligt i størstedelen af kampene. Det er en midtbane, der giver Arsenal en defensiv sikkerhed. På nedenstående figur har jeg udvalgt et par målbare parametre med henblik på de defensive arbejdsopgaver. Tallene er gennemsnitligt pr. kamp og som det fremgår, så er Granit Xhaka og Francis Coquelin altdominerende på de defensive parametre, hvilket også kommer til udtryk i kampene. Når de danner par på Arsenals midtbane, så ser vi typisk et Arsenal-hold i kontrol i store dele af spillets facetter. 

Her, hvor jeg ser en udfordring ved denne kombination er ved 8'erens bidrag i fase 2 og 3. Der er ingen tvivl om, at Granit Xhaka fungerer som 6'er, når han spiller. Han er den dybdeliggende playmaker, der skal skabe bindeledet til de offensive spillere. Det har umiddelbart den effekt, at Francis Coquelin skal agere som 8'er, og det giver efter min mening en del komplikationer. Han kommer tit i offensive positioner, hvor han ikke føler sig tilpas, og det efterlader tit frustrationer på banen. Han er ikke lige så dygtig i kombinationsspillet som eksempelvis Aaron Ramsey eller Santi Cazorla. Han er umiddelbart den midtbanespiller, der står svagest i det lys. Jeg skal ærligt tilstå, at når jeg sidder i sofaen, og skal se Arsenal spille, så sidder jeg bare mere bekvemt og trygt, når Granit Xhaka og Francis Coquelin starter sammen. Der er bare nogle offensive mangler, som Arsene Wenger håber at kunne få ud af hans ideelle og foretrukne på sigt. Jeg tror, at vi får denne kombination at se, når Arsenal skal en tur til München.

Den ideelle midtbanekombination (og for fremtidens Arsenal med nuværende trup) er Granit Xhaka og Aaron Ramsey. Her er Francis Coquelin skiftet ud med Aaron Ramsey. Granit Xhaka optræder i begge kombinationer, og det gør han, da jeg mener, han er købt ind til at være Arsenals 6'er i mange sæsoner frem. Aaron Ramsey overtager rollen som 8'er for Francis Coquelin. Jeg mener, at Arsenal ved denne kombination har mulighed for at bidrage til alle spillets facetter bedst muligt. Jeg har i nedenstående tabel sammenfattet nogle målbare statistikker i forhold til deres indflydelse på den offensive del af spillet. Hvis vi ser bort fra Santi Cazorla, som jeg desværre ikke regner med, at vi ser tilbage på højeste niveau for Arsenal igen, så hæfter jeg mig ved, at Granit Xhaka og Aaron Ramsey har signifikant bedre statistikker end alternativerne Francis Coquelin og Mohamed Elneny. Granit Xhaka bidrager med næsten 43 fremadrettet afleveringer pr. kamp. Her er det vigtigt at pointere, at variationen i hans pasningspil er fantastisk. Hans pasninger strækker sig fra fem til 50 meter. Aaron Ramsey er mindre på bolden end Granit Xhaka, men han opererer højere og tættere på modstanderens mål end Granit Xhaka. Endvidere så registrerer Aaron Ramsey tæt på to afslutninger pr. kamp og dette viser lidt om hans evne til at være målsøgende, og det er en vigtig ingrediens i Arsenals offensive spil, at der også kommer spillere fra midtbaneleddet til at bidrage i angrebsspillet.
 
 
Vi har set denne kombination folde sig ud i indeværende sæson, men dumheder fra Granit Xhaka og skader fra Aaron Ramsey har gjort, at vi ikke har fået set dem spille kontinuerligt sammen. Jeg tror, at Wenger stadig sår tvivl ved denne kombination, da der på nuværende tidspunkt er mangler. Er Aaron Ramsey disciplineret nok til at spille 8'er for Arsenal? Vi så ham sprudle til EURO 2016 i Frankrig, hvor han om noget havde en friere rolle. Der var også to decideret 6'ere, der passede på ham. I Arsenals system er der "kun" Granit Xhaka til at beskytte ham, og vi har set, at Granit Xhaka ikke helt har vænnet sig til tempoet ved omstillinger endnu. Han bliver tit fanget ud af position, hvilket i store tilfælde resulterer i gule eller røde kort til schweizeren. Jeg tror, at det er en proces i Granit Xhakas læring. Han er bare mere udsat, når han spiller med Aaron Ramsey kontra Francis Coquelin. Denne kombination kræver i mine øjne kampe. Kampe på højeste niveau, hvor de sammen kan udvikle relationelle kompetencer, så vi på sigt, har en balance, der bidrager sikkert i alle spillets facetter, og udtrykker den sikkerhed, der skal til for at Arsenal kan finde kontinuitet i præstationer og pointhøst.
 
Afsluttende tanker
Nøglen til succes for Arsenal er at finde balancen på den centrale midtbane igen. Det er vitalt for Arsenals håb om top-4, at man finder den rette kombination, så man kan præstere stabilt på højeste niveau. Der er mange faktorer, der spiller ind - især skaderne har været hårde ved os (som sædvanlig), men der er lys for enden af tunellen. Mohamed Elneny er tilbage på AFCON med en sølvmedalje og Granit Xhaka har snart afsonet hans karantæne - nu mangler Arsenal kun Aaron Ramsey, der udgik i nederlaget til Watford. Kigger vi fremad mod næste sæson, så får vi forhåbentlig Jack Wilshere tilbage uden skader. Han har imponeret mig, og han kan være den joker, Arsene Wenger endnu ikke har spillet i kabalen på jagten efter balancen.
 
Find også Martin Nissen og Gunning View på de sociale medier

DIN REAKTION!


Martin, 28 år, med et stort hjerte for Arsenal. Er til daglig ungdomstræner i Holbæk B&I og efterskolelærer på Gørlev Idrætsefterskole. Er indehaver af DBU og UEFA's A-licens. Alle iagttagelser og holdninger er mine egne, så dem står jeg selv på mål for.

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE