AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrighton & Hove AlbionBurnleyChelsea FCCrystal PalaceEverton FCLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNorwich CitySheffield UnitedSouthamptonTottenham HotspurWatford FCWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
25:08:2019 10:59
Blog: Liverpool FC - en bæredygtig succeshistorie bygget med ambition og omtanke

Liverpool FC var på tæt på at gå konkurs i 2010, men der er sket meget siden FSG overtog klubben.


Det har været lidt af en rejse Liverpool FC har været på siden amerikanske Fenway Sports Group (FSG) overtog roret tilbage i oktober 2010, hvor klubben var på randen af konkurs. Efter flere ustabile sæsoner erstattede man i 2015 Brendan Rodgers med Jürgen Klopp, som dermed blev den nye manager på Anfield. Der har været bump på vejen, men her små fire år senere er klubben overordnet set i den sundeste position klubben har befundet sig i de sidste mange årtier - og måske endda nogensinde.

De spæde skridt 

Den udskældte ejergruppe bag Liverpool FC havde en svær start i klubben og sportsligt leverede man en hel del brølere i de første år i klubben. Implementeringen af baseball-strategien “moneyball” til engelsk fodbold var bestemt ikke en succes og man var efter Rodgers-æraen nødt til at nytænke strategien.

Enter Jürgen Klopp.

En mand, der havde formået at skabe resultater med relativt få midler og sørge for succes i Bundesligaen og Europa, trods konkurrencen fra de største klubber i Europa og mægtige Bayern München.

Klopp beviste allerede i sine første lige godt 8 måneder i Liverpool at han var garant for store øjeblikke. To finaler, blandt andet en i Europa League, blev det til og selvom det ikke resulterede i trofæer i tyskerens første sæson, så gav det klubben og fanskaren håbet om en stor fremtid tilbage.

Aftener som den mod Dortmund i kvartfinalen i Europa League var det åbenlyse højdepunkt - og det skulle vise sig kun at være en smagsprøve på hvad der var i vente.

Det første spadestik

I den efterfølgende sæson kunne Liverpool FC og ejergruppen FSG så endelig sætte hak ved et punkt, der havde været kilde til frustration i klubben i årtier: Nemlig en udvidelse af hjemmebanen, Anfield.

Klubben indledte arbejdet med den ene langside-tribune, Main Stand, som første led i en nybygning af ikke bare selve stadion, men også området omkring den legendariske hjemmebane, som skulle blive vækket fuldkommen til live fra en noget nær faldefærdig tilstand før man gik igang. Planerne for udvidelsen betød, at kapaciteten ville stige fra lige over 45.000 til 54.742.

I september 2016 kunne man, mod de forsvarende mestre fra Leicester City, åbne den udvidede hjemmebane og det gjorde man med manér. 4-1 blev kampens resultat på en solrig dag på Merseyside.

Et marathon - ikke en spurt

Efteråret 2016 og første halvdel af 2016/17-sæsonen var på mange måder en fantastisk periode for Liverpool under Jürgen Klopp. Den offensive fodbold vandt mange hjerter og Liverpool kunne udover præsentationen af det nye Anfield og flere store præstationer på hjemmebane også prale af en førsteplads i Premier League, da man nåede 2016s sidste landskampspause i november.

Klopps manglende erfaring fra det intense vinterprogram i Premier League blev dog udslagsgivende i januar og februar, hvor Liverpool for alvor tabte terræn, løb ind i flere skader på nøglepositioner og i det hele taget lignede et hold, der havde tabt pusten. Man endte med at måtte spille om top 4 med kniven for struben i sæsonens sidste kamp mod Middlesbrough - en kamp man dog vandt med 3-0 og kvalificerede sig til Champions League for første gang siden 2014.

Alligevel var sæsonen dog en fin reminder om, at Klopp og Liverpool-projektet havde lang vej igen - på trods af at man var på rette vej.

For Klopp var det en vigtig erfaring at tage med sig videre om at man i England er nødt til at disponere kræfterne og jonglere med sin trup, hvis man vil levere resultater over mere end bare 70-75 % af sæsonen. En erfaring, som man må sige at tyskeren har taget til sig og har taget ved lære af.

Det var nemlig ca. herfra at Klopp begyndte at bygge mod et mere pragmatisk setup med et Liverpool-mandskab, der også skulle kunne andet end at spille den velkendte form for “heavy metal”-fodbold.

I den efterfølgende sæson var det tydeligt at Klopp og trænerstaben havde fokus på at sprede energien ud over hele sæsonen og i højere grad kontrollere energiniveauet og time hvornår holdet skulle peake henover sæsonen.

Tilføjelsen af Virgil van Dijk gjorde åbenlyst noget for balancen på Liverpool-mandskabet, der med hollænderens lederegenskaber i bagkæden og komplette egenskaber som forsvarsspiller, tilføjede muligheden for, at slippe speederen i kampene og i højere grad skrue op og ned for temperaturen efter behag.

Signingen var endnu et bevis på Liverpools enorme forbedring på transfermarkedet siden tilføjelsen af Jürgen Klopp & sportsdirektør Michael Edwards - og det bevis kom som endnu et i rækken, efter købene af blandt andre Sadio Mané, Mohamed Salah, Gini Wijnaldum og Andy Robertson i de forgangne 18 måneder.

Samtidig viste det tegn på at ejergruppen FSG i høj grad var rykket sig længere væk fra moneyball og transferkomiteer og nu primært satte deres lid til de dygtige specialister Klopp & Edwards.

Bæredygtighed og den røde tråd

Netop specialister er noget, der har præget Liverpools succes under Jürgen Klopp. Klopps og Liverpools fremgang er bygget på netop at kende egne begrænsninger, tage ved lære af nederlagene, stole på folkene omkring sig i setuppet og være dygtig til at lytte til eksperter på de områder, hvor man selv kommer til kort.

Gode eksempler på dette er den klare kommunikation med akademidirektør Alex Inglethorpe, som er Klopps mand på akademiet, der i første omgang - sammen med nuværende assistenttræner og daværende udviklingstræner mellem førsteholdet og akademiet, Pep Lijnders - fungerede som løjtnant for tyskeren og aflagde rapporter om de største af klubbens unge talenter. De to var begge nøglepersoner i overgangen til førsteholdet for bl.a. Trent Alexander-Arnold - en succeshistorie i sig selv.

Et andet eksempel er ansættelsen af den danske indkasttræner Thomas Grønnemark sidste sommer, som repræsenterede innovativ tænkning, men som i det brede engelske mediebillede mest af alt blev gjort til grin.

Man kan så spørge sig hvem det er der griner højst, efter 2018/19 gik på hæld: Den tidligere Everton-angriber og kritiske vært, Andy Gray, eller danske Thomas Grønnemark, der bidrog til en stor forbedring når det kom til at holde fast i bolden for Liverpool i en historisk sæson - og som altså stod tilbage med en Champions League-guldmedalje om halsen i juni. Jeg er ikke for alvor i tvivl.

Store skridt er taget - flere store er på vej

Den enorme fremgang for Liverpool under Jürgen Klopp og FSG blev i den grad slået fast med klubbens anden Champions League-finale i træk tilbage i juni og en sejr, der sikrede det første trofæ siden 2012.

Kontrasten til de mørke dage i efteråret 2015 og FSGs overtagelse af klubben på randen af konkurs i 2010 var lige pludselig stærk, men det mest lovende af alt for Liverpool-fans, klubben og byen som helhed er, at Klopp og ejergruppen ikke bygger for kortvarig succes - de er ved at bygge et dynasti.

Den røde tråd, der er tegnet til klubbens akademi bliver kun endnu stærkere, når man næste sommer åbner op for det nye £50m-træningskompleks, som betyder at førsteholdet og akademiet skal træne under samme rammer og med state of the art-faciliteter.

Som næste led har Liverpool netop offentliggjort ambitiøse planer om anden del af udvidelsen af hjemmebanen Anfield. Næste skridt er den gamle endetribune Anfield Road End - og modsat tidligere forlydender, så sigter man nu efter at overstige en kapacitet på 60.000 og endnu engang vil man tilføje signifikante forbedringer til området rundt om stadion også.

Dertil skrev Forbes tidligere på ugen at Liverpool er tæt på at lukke en aftale med tøjmærket Nike som ny trøjesponsor - et sponsorat, der vil repræsentere den største trøje-aftale i engelsk fodboldhistorie og som vil overgå Manchester Uniteds 10-årige aftale med Adidas til en værdi af £750m. Aftalen vil kun lægge sig bag trøjeaftalerne i FC Barcelona og Real Madrid på verdensplan.

Liverpool FC er europamestre. Klubben har slukket den langvarige trofætørke med det største klubtrofæ i verden og har fulgt det op med endnu et trofæ i første uge af 2019/20-sæsonen. Man spiller fortsat med om yderligere fem trofæer i indeværende sæson og har en af de bedste og mest lovende trupper (og managers) i verden. Økonomien har aldrig været sundere og der er planer om yderligere udvidelse af både akademi og stadion.

Det blev ikke til de store signings i sommerens transfervindue for The Reds, men billedet er langt større end et enkelt transfervindue. Klopp, Edwards & FSG har vist at man er klar til at betale ved kasse 1, når den rigtige mulighed opstår - og det kommer vi til at se igen i de kommende år.

Liverpool FC er vendt tilbage som en stormagt i europæisk fodbold - og klubben er tilbage for at blive. Klopp og FSG har lært at succes ikke er en spurt, men et marathon. Fremtiden er rød.

DIN REAKTION!


Medstifter af Danmarks største fællesskab for Liverpool-fans, Redmen Family.

SENESTE NYT

OP | NED