AFC BournemouthArsenal FCAston Villa FCBrentfordBrighton & Hove AlbionChelsea FCCrystal PalaceEverton FCFulham FCLeedsLeicester CityLiverpool FCManchester City FCManchester United FCNewcastle UnitedNottingham ForestSouthamptonTottenham HotspurWest Ham UnitedWolverhampton Wanderers FC
XPREMIERX
27:05:2015 17:40
Alex Song – Arbejdshesten fra Cameroun

Alex Songs fodboldkarriere har bragt ham vidt omkring. Seneste lejemål hed West Ham, og til næste sæson vender han tilbage til Barcelona, hvor han kom fra. Men Song har andre planer. PLBOLD.dk tegner her et portræt af camerounianeren, og giver et bud på, hvor han vil være at finde i næste sæson.


Alexandre Dimitri Song Billong blev født d. 9 december i 1987 i Douala, som ligger i Cameroun. Han mistede sin far, da han bare var tre år gammel. Siden da har hans fætter, Rigobert Song, være ligesom en far for ham, og han var en af grundene til, at Song valgte karrieren som professionel fodboldspiller. Talentet kunne man allerede se i en ung alder, hvor Song udklasserede sine jævnaldrende i Cameroun. Da han ikke kunne finde en klub i hjemlandet, hvor niveauet var passende, flyttede han til Frankrig, hvor han begyndte at spille for SC Bastia som 16-årig.

Song sluttede sig til Bastias ungdomshold i 2003, og han blev en del af førsteholdet i den efterfølgende sæson, hvor han nåede 31 optrædener. I perioden, hvor Song var i klubben, spillede Bastia i den franske Ligue 1. Song blev især kendt for sin alsidighed og sin arbejdsstyrke. Hvis Song fik en opgave, så veg han ikke fra den. Da Song spillede i Bastia blev han ligeledes indkaldt til det franske U16-landshold. Han besluttede dog senere, at han ville stille op for Cameroun.

I sine unge år i det franske spillede han i det centrale forsvar, men fik senere flere optrædener på den defensive midtbane. Under hans tid i Bastia blev han interessant for flere af Europas topklubber, herunder Inter, Juventus, Manchester United, Lyon og Middlesbrough. Bastia ville dog ikke sælge deres guldfugl, så i stedet lånte de ham ud til Arsenal for en sæson. Selvom flere medier dengang mente, at være sikre på at Song skulle til Lyon, så blev han solgt til Arsenal for en million pund.

Song var nemlig inviteret til Arsenals pre-season træning i Østrig i 2005, og her imponerede han Arsene Wenger så meget, at franskmanden lånte Song i sæsonen 2005-06. I august 2006 købte Arsene Wenger så Song for en million pund. Song var i starten kun indskifter, og han blev brugt som reserve, hvis andre spillere blev skadet. Starten i Arsenal bød derfor ikke på meget spilletid. Derfor blev Song udlejet til Charlton Athletic i et halv år fra starten af 2007 til slutning af sæsonen. I Charlton blev Song kun bedre, så da hans lejeaftale sluttede, vendte han tilbage til Arsenal.

I sæsonen 08/09 fik Song sit gennembrud i Premier League. Den dengang 21-årige spiller etablerer sig selv sig en nøglespiller i Wengers trup. Han havde i denne sæson 48 optrædener i alle turneringer. Song arbejdede sammen med Cesc Fabregas på midtbanen, hvor de to komplimenterede hinanden godt. D. 21 oktober scorede Song sit første mål i en europæiske turnering for Arsenal imod Fenerbache i Champions League.

Sæsonen efter startede Song godt ud. Han spillede fuld tid i sæsonens første 12 ligakampe. Han kom på en tredjeplads som sæsonens vigtigste spiller bag Cesc Fabregas og Robin van Persie. Den konstant dirigerende midtbanespiller etablerede sit navn på holdkortet, hvilket endte ud i, at han underskrev en ny lang kontrakt med London-klubben ind til 2014.

I sæsonerne 10/11 og 11/12 blev Song ved med at have en nøglerolle for Arsenal. Dog havde han flere perioder, hvor han sad ude med karantæne. Song havde det svært i 11/12-sæsonen, da hans midtbanekammerat Cesc Fabregas blev solgt til Barcelona. Song skulle nu spille ved siden af Aaron Ramsey. I stedet udviklede han sit samarbejde med angriberen Robin van Persie, hvilket resulterede i, at Song fik en del assists på CV’et i netop denne sæson. Alex Songs imponerende sæson trak opmærksomhed fra Europas store klubber. Spanske Barcelona ledte efter en styrmand til holdet, og her fandt de netop Song.

Den 20. august blev Song hentet på en fem-årig kontrakt for omkring 15 millioner pund. 15 gange så meget som Arsenal købte ham for. Song blev hentet lidt i panik af Barcelona, da spanierne manglede en central forsvarsspiller samt en gardering til Sergio Busquets. Her fandt de Song, som siden han var lille, var kendt for sin alsidighed. Song fik sin debut imod Real Madrid d. 29. august i den spanske supercup. Han kom ind efter 75 minutter, og sluttede kampen af uden en eneste fejlaflevering.

Song nåede at spille tyve kampe for Barcelona i hans første sæson, hvor han scorede et mål i 3-1 sejren over Real Zaragoza d. 17. november. De fleste af Songs optrædener var som indskifter i La Liga eller som starter i den spanske pokalturnering. Den manglende spilletid i Barcelona satte tydelige tegn på Song. Han mistede lidt glæden ved fodbold, og han blev derfor enig med Barcelona-ledelsen om, at et udlån ville være bedst for alle.

Da rygterne slap ud, om at Song gerne ville væk fra Barcelona, fik det alarmklokkerne til at ringe hos flere klubber. Men Song havde besluttet sig: Han ville tilbage til Premier League. Liverpool, Everton og West Ham blev alle meldt interesserent, men det var dog sidstnævnte, som løb af med den camerounske midtbanespiller på en et-år-lang lejeaftale.

Song blev præsenteret samme dag, som han blev købt. Han fik sin debut imod Hull City d. 15 september 2014, da West Ham og Hull spillede uafgjort. Alex Song har spillet 25 kampe for West Ham, og han har været en af de store grunde til, at West Ham fik en 12. plads i Premier League. Hvis han skulle vælge at blive i Premier League hos West Ham, kan han muligvis se frem til europæisk fodbold i næste sæson, da West Ham skal spille kvalifikation til Europa League.

Songs fremtid er meget svær at spå om. Men ifølge ham selv, vil han ikke tilbage til Barcelona. Premier League er den endestation, som giver mest mening for Song. Han udtalte fornyligt:

- Noget i mit hoved siger, at jeg er nød til at blive i London.

Om det fortsat bliver i West Ham, eller om han vender tilbage til Arsenal, vil tiden vise, men meget tyder på, at det er en af disse scenerier, som han vil overveje.

 


SENESTE NYT

OP | NED

SENESTE NYT

OP | NED
ANNONCE