Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Undersøgelse: Premier League-dommerne har ret 98 procent af gangene

Af Morten Bruun Jørgensen
20.03.2017 Kl. 19:00
En stor undersøgelse viser, at dommerne og linjedommerne i Premier League har ret i 98 procent af deres beslutninger.

Sky Sports har i dag bragt en forrygende artikel om en stor undersøgelse, der er foretaget af dommerne i Premier League. Det viser sig, at dommerne har ret i 98 procent af alle deres beslutninger, og derfor vil Mike Riley –  der er formand for Professional Game Match Officials Ltd – have mere forståelse for det arbejde, dommer udfører hver eneste weekend. Vi har oversat artiklen og bringer den herunder.

– Det er lidt som, hvis jeg skal rådgive Lionel Messi i, hvordan han kan forbedre sine præstationer, og hvor han lavede fejl.

Sådan siger den tidligere chef for dommerne i England, Keith Hackett, om den kritik, som dommerne får fra tidligere spillere og eksperter.

Det er naturligt for fans, spillere og managere at fokusere på de beslutninger, som kostede for deres hold, det straffespark, der aldrig var der, og det tynde røde kort i weekenden. Men hvor mange beslutninger skal dommerne træffe, og hvor mange gange træffer de den rette beslutning? Du vil måske være overrasket.

Her, under Sky Sports’ Support The Ref Week, kigger vi på nogle myter.

Manden i midten

Ifølge PGMO (Professional Game Match Officials) træffer en Premier League-dommer omkring 245 beslutninger pr. kamp – tre gange så meget som en spiller i gennemsnit rører bolden over 90 minutter. Det er en beslutning hver 22. sekund.

Omtrent 45 af disse beslutninger er tekniske – enten målspark, hjørnespark eller indkast – hvilket gør, at omkring 200 beslutninger omhandler fysisk kontakt og disciplinære foranstaltninger.

Ud af de 200 er omkring 35 af synlige beslutninger, hvor der foretages en handling (frispark og igangsættelser), og 165 er ikke synlige, hvor spillet får lov til at fortsætte.

I alt laver dommerne omkring fem fejl pr. kamp, hvilket betyder, at de træffer den rigtige beslutning i 98 procent af alle tilfælde.

Det antal beslutninger, som dommerne skal træffe, er steget med omtrent tre procent i hver af de seneste to sæsoner, og det forventes kun at stige i de kommende år, mens diskussionerne omkring regelændringer intensiveres.

I et interview med Sky Sports HQ opsummerede Mike Riley det perfekt.

– Per definition træffer man en beslutning, og det ene hold er glade, mens det andet hold ikke er, og det samme er deres fans, sagde han.

– Alt jeg beder om, er forståelse for kompleksiteten i jobbet. Man ser uge efter uge, at dommerne træffer brillante beslutninger.

At styre linjerne

Mange fans vil have problemer med at kunne opremse navnet på en eneste linjedommer i Premier League, men udfaldet af en kamp kan afhænge af deres beslutninger.

Linjedommeren træffer i gennemsnit 50 beslutninger pr. kamp. 45 af disse omhandler kun mulige offsidekendelser, hvoraf fire ender ud i, at flaget hejses. Deres nøjagtighed? Igen er det vilde 98 procent.

Får dommerne nok ros? Riley siger, at dommerne lederne forståelse og fornuft, ikke ros til skyerne, men anerkendelse for de gode beslutninger lige såvel som de dårlige.

– På Etihad var der søndag en offsidebeslutning på det udlignende mål. Folk sagde, at det var en svær beslutning, og linjedommeren (Stuart Burt) traf den rette beslutning.

– Men fordi han gjorde det rigtige, går verden videre, og vi fokuserer på dem, hvor de tog fejl. Vi beder om forståelse.

At følge med i spillet

Sir Alex Ferguson fik to kampes karantæne i 2009 for at have kaldt dommer Alan Wiley for at være ’ude af form’ efter en uafgjort kamp mod Sunderland. Dommerne var ikke for glade, og dommernes fysiske lektioner har været mere udbredte siden da.

I gennemsnit løber dommere 11 til 12 kilometer i hver kamp – hvilket er omtrent det samme som en Premier League-spiller i gennemsnit gør. I de seneste sæsoner har der også været flere tilfælde, hvor dommerne har flere sprints (over 20 km/t) end spillere.

Deres præstationer i kampene følges kontinuerligt, og de har formelle fysiske test fire gange om året i Professional Game Match Officials (PGMO) og to gange om året i UEFA.

Ligesom spillerne skal dommerne forberede sig til weekendens kampe med et strengt træningsprogram. En typisk uge for dommere inkluderer en let restitueringstræning dagen efter en kamp, og så tre dage med intensive pas inden lørdagens kamp. Det inkluderer også styrketræning, højintenst arbejde hurtighedstræning.

Alt bliver fulgt, revideret og rapporteret tilbage til dommerne, så Premier Leagues bedste dommere kan være på deres bedste i deres kamp hver weekend.

Ligesom spillet har ændret sig over det seneste årti, har presset på dommerne også. Dommerne laver omkring 70 procent flere sprints nu, end de gjorde for otte sæsoner siden.

Den tidligere Arsenal-angriber, Alan Smith, sagde på Sky Sports News HQ, at intensiteten i Premier League er steget, og at fornuften er nøglen, når man skal vurdere dommerne.

– Det er uden tvivl hårdere nu, fordi det er så meget hurtigere. Jeg har hørt, det er blevet sagt, at det (dommerstandarden, red.) aldrig har været ringere, men jeg er ikke enig. Jeg synes, at vi bruger for meget opmærksomhed på dommerne på den måde, at beslutningen allerede er truffet.

– Vi har set klip fra Manchester City mod Liverpool, hvor spillerne har misset helt frie mål. Spillerne laver fejl, alle laver fejl, og når en dommer laver en fejl, er det som om, at verden går under.

Skiftende opfattelser

Er det verdens sværeste job at være dommer i fodbold? Det er uden tvivl blandt de mest utaknemmelige.

Dage og uger efter en kontroversiel beslutning har alle omkring fodbold deres syn på sagen. Var den, eller var den ikke? Skulle det have været, eller skulle det ikke have været? På trods af timerne, gengivelser i andre vinkler og tilgængelig kontekst ender disse diskussioner ofte uden enighed.

Med et mål på deres ryg, få sekunder til at reagere og alle former for snyd fra spillerne, skal folk huske på de 98 procent.

Videoteknologi kan lette presset på dommerne i fremtiden, men indtil videre er forståelse nøglen.

Du kan læse artiklen fra Sky Sports her

Annonce